Alles wat je aandacht geeft groeit

Alles wat je aandacht geeft groeit

Alles wat je aandacht geeft groeit. Over het algemeen is dat waar. Maar die vlieger gaat niet altijd op. Aandacht kan er ook voor zorgen dat iets afneemt. Bijvoorbeeld bij pijn of ongemak.

Een van de dingen die kan helpen als je pijn hebt, is je aandacht te richten op het ongemak dat je ervaart. Of je aandacht er zelfs ‘in’ te brengen. Wanneer je vervolgens dat ongemak de ruimte geeft, in plaats van het te onderdrukken, zorgt dat er vaak voor dat spanning en daarmee de pijn afneemt.

Dus in dat geval zorgt aandacht er juist voor dat iets afneemt, in plaats van groeit.

Dat het niet in alle gevallen en niet voor iedereen werkt, daar attendeerde Jacinta mij op. Zij heeft MS en vooral last van tintelingen in haar benen. Die zijn er altijd. Soms meer aanwezig, soms minder aanwezig maar eigenlijk nooit afwezig. Jacinta zei: ‘Als ik daar mijn aandacht op richt…op die tintelingen, dan word ik gek. Dat helpt totaal niet. Wat voor mij juist helpt is als ik mijn aandacht juist op iets anders richt. Dan zijn de tintelingen of de gevoelloosheid of het gezoem minder aanwezig.’

Of je nu je bij pijn of ongemak je aandacht er naar toe brengt of er juist vandaan, om verlichting te vinden, in beide gevallen maak je bewust gebruik van ‘aandacht’.

Je kiest bewust waar je jouw aandacht op richt.

En dat is ook wat yoga doet. Aandacht is een essentieel onderdeel van yoga. Zonder aandacht heeft een yogahouding niet het ‘yoga effect’ maar is het louter gymnastiek. Je spieren rekken en worden misschien sterker. Maar ik wil wedden dat zelfs dat niet half zo effectief en op de juiste (gezonde) manier gebeurt als wanneer je het met aandacht doet.

Aandacht vergroot het effect van een houding. En heeft en sneeuwbal effect op de rest van je gezondheid en welzijn. Het zorgt voor een diepere ontspanning juist omdat je, je echt bewust wordt van de spanning die er is en de spanning daarmee makkelijker los laat.  En in alles dat meer ontspant zit meer leven. Wat ontspannen is voelt fijner aan, energie stroomt er vrijer doorheen waardoor weefsel kan herstellen. Daardoor kunnen klachten afnemen.

Aandacht in yoga heeft meer dan alleen een lichamelijk effect. Aandacht zorgt er ook voor dat je hoofd stiller, rustiger wordt. Dat je zenuwstelsel tot rust komt. Het kan zorgen voor een verlaging van de bloeddruk, als die te hoog is. En soms neem je dingen opeens helderder waar of heb je opeens het antwoord op iets waar je al lang op zat te broeden. 

In yoga kun je jouw aandacht richten op een punt voor je, of op de adem of een specifiek deel van je lichaam. Of je kunt met jouw aandacht aanwezig zijn in je hele lichaam.

Zoals alles wat je aandacht geeft groeit, groeit ook je relatie met jouw lichaam wanneer je daar bewust in aanwezig bent. Dat wil zeggen, zolang je aandacht liefdevolle is :-).

Aandacht voor jouw lichaam zorgt er ook voor dat je jouw lichaam en jezelf beter gaat voelen. Daardoor weet je ook beter wat goed voor je is. En dat leidt er weer toe dat je minder snel over je grenzen gaat en eerder keuzes maakt die je geluk en gezondheid ondersteunen.

Zonder aandacht lopen we eigenlijk als zombies over deze wereld. En nu zijn daar gradaties in. Maar hoe meer (of vaker) jij met je volledige, onverdeelde aandacht, aanwezig bent in dit moment, volledig aanwezig in jouw lichaam en al jouw zintuigen…des te levendiger het leven wordt.

En in geval van ongemak, ziekte en pijn….kan jouw aandacht er voor zorgen dat die pijn afneemt en kun je jouw lichaam ondersteunen in haar herstel zodat ze haar optimale gezondheid kan bereiken.

Als ik aan ‘leven’ denk…dat is iets dat huppelt en geniet. Zie het maar zo. En alles dat je met aandacht doet, laat je meer genieten van het leven.

Waar richt jij je aandacht op, in dit moment?

Liefs,

Ilse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Anderen vonden het volgende ook interessant:

24 aug
Yoga Online MS
Blog
Een van de kenmerken van MS is vermoeidheid. Dat zorgt er vaak voor dat je minder uren in een week […]
17 mei
Yoga Online MS
Blog
Van een dame die mij volgt op mijn Yogaonline-MS Instagram account, kreeg ik een appje. Ze had de uitslag van […]
26 okt
Yoga Online MS
Blog
Toen ik bezig was met de samenstelling van het online programma ‘Van overleven naar leven’ vertelde Steven mij dat hij […]