De yogahouding voor ontspanning in rug en borst.

Omdat het Online Programma, ‘van Overleven naar Leven!’ nog even op zich laat wachten, wil ik jullie graag een voorproefje geven. Zodat je een idee hebt wat voor yogahoudingen je in het programma kunt verwachten. 

Ik vroeg Steven een houding te kiezen waar hij zelf het meeste profijt van heeft. Er zijn er een paar die hij iedere dag doet maar er is er een die direct zorgt voor een diepe ontspanning, zowel in zijn rug als zijn borst: de achterwaartse buiging op het bed.

Ontspanning is zo belangrijk! Voor iedereen, maar zeker als je MS hebt, waardoor er vaak al een verhoogde spanning in spieren aanwezig is, kan ontspanning er voor zorgen dat je niet alleen lekkerder in je vel komt te zitten, maar dat symptomen afnemen.

Samen met Steven heb ik, via FaceTime, de achterwaartse buiging op het bed gedaan. De video-opname wil ik graag met jullie delen. Je ziet hoe Steven de houding doet en hij vertelt zelf waarom hij zo’n fan is van deze houding. De begeleiding in de video is in het Engels, onder de video staat de tekst ook in het Nederlands.

 

Waarom de achterwaartse buiging op het bed een van Steven’s favoriete yoga houdingen is:

‘Wanneer je begint, met je voeten op de vloer, zittend op de rand van je bed…voordat je achterover gaat buigen… doe ik stretches…een zittende draaiing. Want dat bereid je voor …. dat zorgt er voor dat je spieren vast wat oprekken en ontspannen…zodat je klaar bent voor de houding. 

En daarna, als je achterover op het bed komt liggen….in ieder geval is dat bij mij zo….dan voel ik mijn wervelkolom en rug loslaten….pop..pop..pop.. En terwijl ik naar beneden ga en mijn wervels losschieten…(op een goeie manier)….en de spieren in mijn rug loslaten…dan krijg ik bijna altijd een spierspasme in mijn rug, wanneer ik ongeveer halverwege ben. En dan moet ik even stoppen voordat ik verder kan. 

Maar de houding is echt fenomenaal in hoe zeer mijn lichaam ontspant…ik voel de spanning in rook op gaan. Op het moment dat ik helemaal lig…voelt het alsof alle stress zo uit mijn lichaam wegzakt. Dus…tegen de tijd dat ik klaar ben met de houding…na een minuut of anderhalve minuut…is alle spanning in mijn borstkas en rug verdwenen. Dat verschil is echt waanzinnig!

Als ik deze houding doe voordat ik naar bed ga, dan val ik zo in slaap.’

Wanneer je achterover buigt, vanuit een zittende houding op de rand van je bed, wees dan waakzaam voor je nek.

In de video buigt Steven zijn hoofd relatief ver naar achter. Omdat hij er geen last van heeft en dit de beste manier is, voor hem, om in de houding te komen, corrigeer ik hem niet (meer). Maar eigenlijk is het beter om je kin wat meer richting je borst te houden, als dat mogelijk is, totdat je hele bovenlichaam in het matras rust.

Het kan zijn dat op deze manier achterover liggen niet een optie is. Je kunt ook liggend op het bed beginnen, met je voeten rustend op de rand. En dan langzaam een voor een je voeten richting de vloer laten zakken. En als twee voeten op de vloer te veel is, houd je een been gebogen. Kijk dan of je, halverwege, kunt wisselen van been. Of volgende keer je andere been kunt laten zakken.

Ik hoop dat deze houding thuis goed te doen is. Ik hoor graag wat het je oplevert! En mocht je vragen hebben, laat het me weten.

Liefs,

Ilse

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Anderen vonden het volgende ook interessant:

14 sep
Yoga Online MS
Blog
Als er iets is waar bijna iedere MS patiënt last van heeft dan is het wel extreem moe zijn.
19 apr
Yoga Online MS
Geen categorie
Yoga is geen gymnastiek. Hoewel het er soms misschien wel zo uit ziet. Het is ook niet te vergelijken met […]
13 mei
imaster
Blog
Ik vroeg Steven, die MS heeft, en met wie ik al sinds 2013 Yoga doe, welke tip hij zou geven […]