Een goed voornemen: even helemaal niets hoeven.

Goed voornemen

Even helemaal niets hoeven. Heb je daar al eens aan gedacht als goed voornemen voor het nieuwe jaar? 🙂 

Een van de dingen die je zoveel mogelijk wilt vermijden, wanneer je MS hebt, is stress. Iedereen zou er goed aan doen om op een manier te leven die zorgt voor ontspanning en een goed gevoel. Maar wanneer je MS hebt geldt dit des te meer.

Iedere vorm van stress heeft een direct effect op hoe jij je voelt. Het kan symptomen van MS verergeren en zelfs zorgen voor een MS aanval of schub. Daarom wil je jou leven zo veel mogelijk inrichten op een manier die stress tot een minimum beperkt. 

We leven echter in een maatschappij die stress vrij leven  niet bepaald promoot.

We groeien op met waarden die de economie en onze onafhankelijkheid ondersteunen maar niet zo zeer ons lichaam en wie we zijn als mens. Lange dagen maken, hard werken, met weinig slaap toe kunnen, doorgaan tot je er bij neer valt. Het zijn allemaal voorbeelden van wat gewaardeerd wordt. Het tegenovergestelde wordt gezien als een zwakte. 

Ik kan mij zelfs een slogan herinneren die gebruikt werd voor het personeel van een hoge school: ziek zijn kun je niks aan doen, maar thuis blijven is een keuze!

We worden aan alle kanten gestimuleerd om over onze grenzen te gaan en een leven te leiden dat zorgt dat het stress hormoon gehalte in ons bloed constant verhoogd is. En uiteindelijk plegen we daarmee roofbouw op ons lichaam.

Het vergt een ommezwaai in denken om uit deze gewoonte te stappen. Sta stil bij wat echt  belangrijk is. Leer anders te kijken naar jezelf en het leven en de keuzes die je maken.

Dat is de eerste stap in het realiseren van een goed voornemen: er duidelijk voor kiezen.

Plaats je eigen gezondheid en welzijn bovenaan! Daar komen keuzes uit voort die automatisch zorgen voor meer balans.

Prop niet alle tijd dat je wakker bent vol met activiteiten. Maar gun jezelf tijd voor even helemaal niets te hoeven. En zonder dat je hier een oordeel over hebt. Zonder dat je, je schuldig voelt. En zonder dat je eigenlijk vindt dat je iets moet ‘doen’. 

Zeker wanneer je weinig energie hebt en alles al meer tijd kost dan dat je gewend was, kan het lastig zijn om jezelf dit te gunnen. Omdat je dan misschien al het gevoel hebt dat je constant achter de feiten aan loopt.

Juist door jezelf toe te staan even niets te hoeven, win je uiteindelijk, ook in tijd. 

Hoe vaak sta jij jezelf toe even helemaal niets te hoeven? Even nergens aan te hoeven voldoen? Even niets te hoeven presteren? Gewoon zijn waar en hoe je bent?

En voor hoe lang sta je jezelf dit toe? Een paar minuten? Een uur? Een dag? Een paar dagen? Een week? Een maand? Of doe je dat eigenlijk nooit? Of alleen wanneer je volledig uitgeput bent en niet in staat om iets te doen?

Weet dat even niets hoeven een wonderbaarlijk helend effect heeft. Je hele wezen -niet alleen je lichaam of hoofd- komt er van tot rust. En het is een weldaad voor jouw zenuwstelsel. Zolang je die tijd maar niet opvult met de afleiding van een TV of computer. 

Zorgen dat een goed voornemen beklijft: zie het als een spel en doe het op een manier waar jij je comfortabel bij voelt.

Misschien zorgt er een goed voornemen van maken wel voor stress. Een gevoel van druk dat niets hoeven moet. Dat is het tegenovergestelde van wat je wilt :-). Zie het dan meer als een spel. Iets dat leuk is om uit te proberen en te onderzoeken wat het je brengt.

En wanneer je het lastig vindt om jezelf even niets hoeven? Begin dan klein. Met een paar minuten…tien minuten…een kwartier…eens per week….of eens per dag. En breid van daaruit, uit.

Voor sommige werkt de regelmaat maat eens per dag of eens per week. Voor anderen werkt het beter om langere tijd achtereen vrij te maken waarin je niets hoeft. En er zijn mensen voor wie een intuïtief schema het beste werkt: wanneer het juist voelt om het te doen (of niets te hoeven doen, in dit geval). 

En gun jezelf even niets hoeven, juist als jij je goed voelt. En niet pas wanneer je uitgeput bent en in slaap valt. Juist wanneer jij energie hebt kun je er echt van genieten en is het effect van niets hoeven het grootst.

Het kan ook zijn dat je er helemaal niet van geniet om niets te hoeven, maar er juist onrustig van wordt, of zelfs geïrriteerd. Zeker wanneer je het niet gewend bent is dit geen vreemde reactie. Een mens is nu eenmaal een gewoonte dier en houdt niet van verandering. En daar komen nog de oordelen bij die we vaak hebben over niets doen. Begin met een paar minuten per keer, of tot je er wrevelig van wordt. En geef jezelf de tijd om er aan te wennen

Heb jij een goed voornemen voor dit jaar? ik hoor graag wat het is! En ik hoor graag of even niets hoeven jouw wat brengt!

 

Liefs,

Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *