Leefregels MS: rust, reinheid en regelmaat.

Leefregels MS

Leefregels MS

Wanneer je MS hebt maakt het dan een verschil hoe je leeft, voor hoe je, je voelt? Zijn er leefregels voor MS die helpen om je beter te voelen?

Wanneer je MS hebt is je zenuwstelsel minder flexibel, zo zie ik het maar. Iedere prikkel heeft een grotere impact en voel je directer dan wanneer je geen MS hebt. De vraag is dan of je iets kunt doen om die impact te verkleinen, om een atmosfeer te creëren waarin jouw zenuwstelsel beter gedijt.

Rust, reinheid en regelmaat. Ik hoor het mijn oma nog zeggen.

Dat waren wel de drie basisregels waar naar geleefd diende te worden. En zeker de drie regels om je kinderen naar op te voeden. Hoe kunnen deze algemene leefregels je helpen wanneer je MS hebt?

Mijn achterbuurvrouw, van in de 90, is het levende bewijs dat je daar een fijne oude dag mee kunt hebben. Zij past deze algemene leefregels al haar hele leven toe. Hoewel ze daar aan toe voegde ‘Dat je misschien ook geluk moet hebben, wat je gestel betreft. En een positieve levenshouding doet ook wonderen.’

Haar hele (volwassen) leven staat mijn buurvrouw al rond dezelfde tijd op. En gaat rond dezelfde tijd naar bed. Ze eet iedere dag rond dezelfde tijd. Doet, door de weeks, iedere dag, op dezelfde tijd gymnastiek. En iedere dag van de week heeft zijn eigen klussen die gedaan moeten worden.Inmiddels is de tijd van opstaan iets verschoven (naar wat later), vergeleken met vroeger, maar veel scheelt het niet.

Nu is ze in de negentig en niet alleen woont ze nog in haar eigen huis, gezond van lijf en leden, maar ze onderhoudt ook nog steeds haar eigen tuin en, als Corona geen roet in het eten had gegooid, zou ze ieder woensdag nog naar volksdansen gaan. 

Over het algemeen gedij ik slecht bij een rigide week en taak indeling. Maar iets meer structuur in mijn leven zou denk ik wel goed zijn.

Het was me alleen nog nooit gelukt om een ritme te vinden dat me beviel. Of een ritme dat ik vol hield. Mijn achterbuurvrouw is daarin wel een ware inspiratie. En ik besloot haar voorbeeld, wat betreft haar ochtend ritueel, te volgen. Iedere ochtend om (plusminus) dezelfde tijd sta ik nu op. En ik heb een vast ochtend ritueel van praktische zaken (katten en vogels voeren) en lichamelijke activiteit (hardlopen, yoga en/of een spier versterkende workout).

Daarbij laat ik wel enige ruimte voor variatie. Want juist door mijzelf die ruimte te gunnen, is het makkelijker om het te blijven doen en voelt het niet als ‘moeten’ maar als mijn eigen keuze.

Ik kan zeggen…..de regelmaat bevalt mij wel. Het geeft me rust. En ik heb meer energie. In navolging van het ochtend ritueel heb ik nu ook een duidelijk indeling gemaakt in werk en vrije tijd. Waardoor ik meer dingen gedaan krijg en echt geniet van mijn vrije tijd.

Om het in mijn oma’s termen in te delen geeft de tijd dat ik echt rust neem mij nu ook echt rust. Het onderhuidse knagende gevoel dat ik eigenlijk iets moest doen is weg. Reinheid zie ik als bewust goed voor mijzelf zorgen. Niet alleen voor mijn lichaam, maar ook voor mijn hart en hoofd.

Naast schoon en opgeruimd betekent dat dingen doen waar ik blij van wordt, waar mijn hart van gaat zingen en die mijn creativiteit en brein prikkelen. Daar bewuster bij stil staan en keuzes in maken zorgt dat ik ook beter in mijn vel zit. 

De algemene leefregels Rust, reinheid en regelmaat, lijken ook een positieve uitwerking te hebben wanneer je MS hebt.

Het zorgt er voor dat de pieken en dalen minder groot zijn en je daarmee meer te zeggen hebt over de tijd dat je, je goed voelt. En je, je -over het algemeen – ook beter voelt.

Zo gaf Steven, die MS heeft, eerder in een blog over vermoeidheid, al aan dat alles dat hem uit zijn gewone doen haalt, zijn normale ritme overhoop haalt, een aanslag is op zijn energie. Hoe meer regelmaat er in zijn dagen zit, in zijn slaap en eet ritme, in zijn gewoontes, bezigheden en rustmomenten, hoe beter hij zich voelt. Dit geldt ook voor de temperatuur. Hij kan slecht tegen hitte. Maar ook de overgang van de seizoenen, wanneer de temperaturen het meest schommelen, vallen hem zwaar.

Jacinta, die de diagnose MS kreeg, in juni 2019, vertelde dat zij ook beter gedijt bij regelmaat. Bijvoorbeeld in haar werk. Eerder had ze een baan waarin haar uren gelijkmatig waren verdeeld over de week. En hoewel ze nu minder uren werkt, vermoeit het haar meer. Juist omdat de tijden waarop ze werkt en het aantal uren varieert per dag.

Rust, reinheid en regelmaat. Vroeger vond ik dat zo suf klinken. Stoffig en stijf. En van de oude generatie. Maar ik zie er steeds meer de waarde van in.

Leefregels voor MS zijn eigenlijk dezelfde als waar iedereen beter bij gedijt.

Mijn oma’s levenswijze was zo gek nog niet. Zolang je daarin maar de balans vindt die bij jou past, het ritme dat bij jou past. Waar jij goed op gaat, in plaats van het ritme te volgen van een ander. Wie jouw daarin ook maar zijn ritme probeert op te leggen. Of het nu je baas is, familie, vrienden of een afspraak in het ziekenhuis.

Misschien zijn er momenten dat het niet anders kan. Maar houd zoveel mogelijk de regie in handen. Door te luisteren naar wat goed is voor jou. As je merkt dat iets jou heel veel energie kost of dat je voor een afspraak je hele ritme om moet gooien, kijk of je samen tot een andere oplossing kunt komen. Misschien is er wel meer mogelijk dan je denkt!

Als je MS hebt is het nog belangrijker om rust te creëren en je eigen tempo te bepalen, voor jezelf en zeker voor jouw lichaam en zenuwstelsel.

Wanneer je MS hebt en een levensstijl wilt volgen die jouw gezondheid en en welzijn ondersteunt, wees daarin flexibel.

Zodat er ruimte is voor aanpassing. Want geen dag is hetzelfde.

In dat opzicht is het belangrijker dat je de juiste keuze maakt die bij jou past, in dit moment, dan dat je star bepaalde regels volgt. Leefregels zijn een goede leidraad, een goed uitgangspunt. Maar wanneer jouw lichaam op de rem trapt. Of er zich iets leuks voor doet waar je echt van geniet dan kan het veel beter zijn om van die regels af te wijken.

Dat is iets waar ik mijn oma nooit over hoorde: dat ze dingen deed omdat zij er blij van werd, omdat zij daar van genoot. Laat staan dat ze eens spijbelde van het huishouden of het werk op de boerderij. Geen haar op haar hoofd die daar aan dacht.

Wanneer je afwijkt van de structuur die je normaal volgt, omdat je iets doet waar je blij van wordt, kan het dat meer dan waard zijn! Ook al weet je dat je daar de volgende dag misschien een prijs voor betaalt.

Lief zijn voor jezelf en genieten van het leven is zo belangrijk! Het maakt alles lichter, het leven stroomt meer.

En wanneer jij als mens gelukkig bent, ondersteun je ook jouw lichaam om zich goed te voelen.

Hoe belangrijk de drie basisleefregels rust, reinheid en regelmaat ook kunnen zijn, ik wil er graag een aan toe voegen. Ik heb me suf gepiekerd op zoek naar een synoniem met een ‘r’…want dat klinkt beter in het rijtje, maar helaas, die kon ik niet vinden. Dus dan maar het woord dat het eerste in mij op kwam: rust, reinheid, regelmaat en genieten!

Oh…en lief zijn voor jezelf!

Door iedere vorm van zelf kritiek los te laten. Door jezelf leuke dingen te gunnen. Door jezelf en jouw lichaam de tijd en ruimte te geven om te ontspannen. Want al die dingen kunnen eveneens een groot verschil maken in hoe jij je voelt.

Heb jij MS? Heb jij leefregels waar jij naar leeft? Hoe past rust, reinheid en regelmaat in jouw leven? Maak jij ruimte voor genieten? Of merk je dat dit lastig is? Is er iets dat jij ontdekt hebt dat helpt om je beter te voelen? Dat zorgt voor minder pieken en dalen? Als je wilt, deel je verhaal hier onder. Misschien help je er iemand anders mee. En zo helpen we elkaar!

Liefs,

Ilse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Anderen vonden het volgende ook interessant:

30 aug
Yoga Online MS
Geen categorie
Spieren hebben geheugen. Hoe regelmatiger je ze gebruikt hoe beter ze functioneren. En dat hoeft helemaal niet lang achtereen te […]
8 feb
Yoga Online MS
Blog
MS en kou. Dat MS patiënten slecht tegen warmte of hitte kunnen is een bekend fenomeen. Dat kou evenzeer kan […]
29 mrt
Yoga Online MS
Geen categorie
Lieve mensen, Machteloosheid is een zeer verlammend en stressvol gevoel om in te verkeren. Hoe kom je er aan? Of […]