MS en warmte zijn als water en vuur

MS en warmte

MS en warmte

Warmte is niet iets waar je snel bij stil staat. Tenzij het extreem heet of extreem koud is. Wanneer je in de overgang bent. Of wanneer je MS hebt. Want MS en warmte….dat is niet de beste combinatie.

Heb jij je ooit gerealiseerd hoe ongelooflijk ingenieus jouw lichaam in elkaar zit?

Hoe intelligent het menselijk lichaam eigenlijk is? Hoeveel er vanzelf gaat, zonder dat jij daar bewust bij stil hoeft te staan? Waarschijnlijk niet. Maar misschien ook wel. In de meeste gevallen wordt de mens zich pas bewust van zijn of haar lichaam wanneer er iets hapert. Wanneer iets opeens niet meer gaat. Of niet meer vanzelf. Zoals de regulering van onze lichaamstemperatuur. 

Normaal gesproken past het lichaam zich moeiteloos aan. Aan de omgeving. Aan wat we eten of drinken. Aan de mate van activiteit waarin we ons bevinden. Terwijl wij doen wat we willen doen is het lichaam constant bezig de balans te bewaren. Zodat wij het comfortabel hebben. Niet te warm en niet te koud. 

Als het te warm is, gaan we zweten on die warmte kwijt te raken. Als we het koud hebben, begint ons lichaam te rillen en als we het heel koud hebben beginnen we te klappertanden. Meestal laat ons lichaam ons subtiel weten dat het tijd is om iets aan te trekken of uit te trekken. Dat we behoefte hebben aan iets warms of iets kouds. En we geven daar gehoor aan zonder er echt bij stil te staan.

We vertrouwen dusdanig op ons lichaam dat het doet wat het altijd gedaan heeft, dat we er niet bij stil hoeven te staan.

Totdat er iets hapert. Een van de dingen die kan gaan haperen wanneer je MS hebt, is de regulering van temperatuur. En de ervaring van warm en koud.

Er was een periode waarin de medische wetenschap dacht dat warmte goed was voor MS.

Dat warmte, of hitte,  kon helpen wanneer iemand MS had. Dat het zenuwstelsel daar van tot rust zou komen. Patiënten werden in de sauna of in een stoom cabine gezet. Of in een heet bad. Uiteindelijk bleek dat de MS daardoor alleen maar harder toesloeg en mensen zelfs flauw vielen van de hitte. 

Ik denk dat, hoe meer het lichaam te verduren heeft -en vooral ons zenuwstelsel-  hoe groter de behoefte van het lichaam aan rust en balans. 

Een vriend van mij die, na een ongeluk, te maken kreeg met hersenletsel ontdekte -met vallen en opstaan- dat hij zich het best voelt wanneer hij zich aanpast aan de omgevingstemperatuur. In de winter zo min mogelijk de kachel aan. In de zomer geen airco of andere kunstmatige verkoeling. Omdat juist de overgang heel veel vraagt van zijn hersenen en zenuwstelsel.

Voor een andere vriend van mij, die MS heeft, werkt mee gaan met de omgevingstemperatuur averechts. Zeker in geval van warmte of hitte. Wanneer de temperatuur om hem heen oploopt, raakt hij gemakkelijk oververhit. En dat gaat zo snel dat hij binnen zeer korte tijd flauw kan vallen, als hij er niet iets aan doet.

Ook als hij zich niet oververhit voelt, slurpt de warmte energie. Hij wordt er bekaf van.

Gelukkig zijn er allerlei middelen die ingezet kunnen worden zodat hij toch naar buiten kan (mits het niet te heet is). En zo gewoon deel kan nemen aan familie barbecues. Door een ijs vest te dragen, bijvoorbeeld. Daardoor blijft hij koel. 

Uiteindelijk eist de hitte zijn tol en raakt hij bekaf. Het betekent vaak dat hij de volgende dag of dagen erna nodig heeft om bij te komen. Maar dat weegt op tegen het plezier dat hij beleeft aan tijd doorbrengen met zijn familie. En dat is ook wat waard!

MS en warmte. Wat te doen als het te heet is?

  • ga alleen naar buiten als het echt nodig is
  • weeg het plezier van wat je buiten gaat doen af tegen het effect dat het heeft op jouw lichaam en energie. Genieten en tijd door brengen met de mensen van wie je houdt zorgt er voor dat je ontspant en gelukkig bent! En dat komt jouw gezondheid ook ten goede.
  • airco in huis en auto. 
  • gebruik een ijs vest wanneer je de warmte in gaat. 
  • of een ijs pack.
  • daarnaast zijn er T-shirts die verkoelend werken.

MS en kou. Wat te doen wanneer je het koud hebt?

  • warmtepads voor voeten of handen.
  • verwarming hoger
  • warme dranken

Wat te doen wanneer jouw lichaam je voor de gek houdt?

Wanneer een deel van jouw lichaam ijskoud of bloedheet aan voelt. Of je hebt het ijskoud of bloedheet. Maar de omgevingstemperatuur is normaal en ook je huid voelt normaal aan. Dan houdt je zenuwstelsel je eigenlijk voor de gek. Dan wil je niet de bovenstaande tips toepassen.

Wat dan wel kan helpen is met je aandacht naar dat gebied gaan dat vreemd aanvoelt. En je adem er, voor je gevoel, doorheen laten stromen. En overbodige spanning loslaten met de uitadem. Of een paar keer wat dieper in en uit ademen en je gewicht echt weg laten zakken in de ondergrond met de uitadem. Daardoor kom jij tot rust, komt je hoofd tot rust. En jouw zenuwstelsel kalmeert waarschijnlijk neemt de vreemde sensatie van hitte of kou dan ook af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Anderen vonden het volgende ook interessant:

26 okt
Yoga Online MS
Blog
Toen ik bezig was met de samenstelling van het online programma ‘Van overleven naar leven’ vertelde Steven mij dat hij […]
8 mrt
Yoga Online MS
Blog
Op de foto zit ik in de tuin van mijn vaders tuinhuis dat op een volkstuinencomplex staat. Het is er […]
15 sep
Yoga Online MS
Geen categorie
Een aantal jaren geleden ontving ik een e-mail van een jongedame die graag mee wilde doen met mijn yogales. Maar […]