MS en yoga; hoe yoga een mega verschil kan maken.

ms en yoga

ms en yoga

Hoe kan yoga je helpen wanneer je MS hebt? Mijn antwoord zou zijn: in alles. Of met alles. Het klinkt misschien als een loze kreet. Of too good to be true. Maar ik meen het wel. Yoga helpt voor alles. Ik ben in ieder geval nog niets tegen gekomen, geen klacht of ongemak, waar yoga geen verlichting heeft gebracht.

Dat gezegd hebbende, kan yoga zeer uiteenlopende dingen betekenen voor een ieder die yoga beoefent. Ook voor iedereen die MS heeft. En waar het je bij helpt, kan eveneens sterk verschillen. Iedere moment is daarnaast ook anders.

En: hoe meer je voor Yoga open staat, hoe groter het effect. Maar ik denk dat, dat voor alles geldt.

Nu kan ik alle dingen opnoemen waar yoga voor helpt maar er is weinig dat meer tot de verbeelding spreekt en je een beter idee geeft van wat yoga voor jou zou kunnen betekenen, dan een persoonlijke ervaring. En dus wil ik graag, in deze blog, Steven zijn ervaring met Yoga, met jullie delen. Steven heeft MS sinds 2005. En hij doet yoga sinds 2013.

MS en yoga: Steven’s verhaal.

MS heeft er voor gezorgd dat mijn benen niet meer functioneren zoals voorheen. Mijn problemen met lopen zijn vooral gerelateerd aan enorme spierspanning. Ook mijn moeite om een comfortabele houding te vinden, of ik nu zit of lig, is daaraan gerelateerd.

Bij iedere beweging die ik maak ligt een spierspasme op de loer. In mijn benen en mijn rug. En die spierspasmen variëren van mild tot zeer ernstig. Ze zijn niet pijnlijk, maar ze zorgen er voor dat ik niets meer kan, dat ik niet meer kan bewegen. En als ik dat probeer, wordt het alleen maar erger. Het enige dat ik kan doen is wachten tot de spierspasme voorbij is.

Hoe langer ik stil zit of lig, hoe groter de kans op een spierspasme als ik van houding verander. En hoe intenser die vaak is.  Als ik lange tijd heb gezeten en ik van de scootmobiel op mijn bed wil gaan liggen, geheid dat ik dan eerst een spierspasme in mijn rug krijg en soms in mijn benen. Ik moet me dan echt aan iets vastgrijpen want het kan maar zo zijn dat mijn hele lichaam opeens verstijft, als een plank. En als ik niet iets vast heb, val ik van het bed of uit een stoel. Dat is in het begin wel eens gebeurd. Nu weet ik wat ik moet doen om dat te voorkomen. 

MS en yoga: hoe yoga helpt tegen spierspasmen.

Sinds ik spierverslappers krijg zijn mijn spierspasmen minder extreem en komen ze ook minder vaak voor en ik heb het idee dat ze ook minder lang duren. Maar het duurt wel 20 tot 30 minuten voordat een spierverslapper werkt. 

Wat echt helpt is iets doen, actief iets doen, om mijn spieren te ontspannen, echt te ontspannen. En daar zorgt yoga voor. Er is niets anders dat ik kan bedenken dat mijn spieren zo zou kunnen ontspannen als yoga. En het fijne is dat ik het zelf kan doen. En het grote voordeel van yoga is dat het direct werkt. Direct. Ik hoef niet te wachten op het effect. Ik voel hoe mijn spieren loslaten, vaak al terwijl ik nog in een houding zit of lig. 

En na die tijd…mijn spieren hoeven niet meer te verkrampen, omdat de spanning er niet langer is.

Normaal zijn mijn spieren te vergelijken met een uitgerekte springveer. Zodra je die los laat, rolt die zich weer op in zijn oorspronkelijke verkortte staat. Yoga zorgt voor zo’n diepe ontspanning dat, dat mijn spieren niet meer reageren als een springveer. Mjn spieren hebben een spierspasme niet meer nodig. 

Hoe yoga helpt om weer te kunnen functioneren.

De ontspanning van mijn spieren zorgt voor een ENORM verschil in wat ik kan doen. En dan heb ik het over de simpelste dingen. Na yoga kan ik weer staan, me bewegen, zonder dat ik een sierspasme krijg. Ik kan de afwas doen. Of een boek lezen. Of mijn rekeningen betalen. Maar het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat ik kan slapen. 

Hoe yoga helpt om te kunnen slapen.

Soms ben ik dagen achtereen zo slecht dat ik alleen maar in bed kan liggen. En omdat ik zo lang lig nemen de spierspasmen toe tot ze ondragelijk zijn, in intensiteit of frequentie. Wat ik dan ook probeer, ik kan geen houding meer vinden waarin ik me comfortabel genoeg voel om in slaap te vallen. Wat heel frustrerend is, waardoor er nog meer spanning ontstaat, waar ik weer bekaf van wordt, terwijl ik al heel erg moe was. Dan zit ik in een neerwaartse spiraal waar ik maar niet uit kom. 

En het enige dat helpt, echt helpt, is yoga. Ik ben de tel kwijt geraakt van de keren dat ik ging liggen om te gaan slapen en dat ik maar geen houding kon vinden waarin ik kon ontspannen. Op de ene zij doet mijn schouder zeer. Op mijn andere zij doet mijn hele arm zeer. Of mijn benen schieten opeens weer in de kramp. 

ms en yogahouding

Dan ga ik zitten, met mijn voeten op de vloer. Ik slaak een paar keer een diepe zucht, om wat te ontspannen. En dan ga ik achteruit liggen, zodat de achterkant van mijn bovenbenen en mijn bovenlichaam plat op het matras ligt, terwijl mijn onderbenen loodrecht naar beneden wijzen en mijn voeten in de vloer rusten.

Het duurt even om in de houding te komen en onderweg heb ik een of meerdere keren een spierspasme in mijn rug….maar als ik eenmaal lig…..ik voel direct dat de spanning in mijn rug en borstkas afneemt. Soms ontspan ik zo dat ik bijna in slaap val, terwijl ik nog in de yogahouding lig. Dan moet ik mijzelf echt dwingen om er eerst uit te komen.

Meestal blijf ik maar een paar minuten in de houding. Maar na die tijd….oh my god….dat is echt een verschil van dag en nacht. En het allerfijnste is…dat het effect uren duurt. Soms kan ik wel vier of vijf uur in bed liggen en slapen zonder een enkel spierspasme. Je hebt geen idee hoe zalig het is om zo lang, zo ontspannen te kunnen slapen!

Het lijkt wel alsof mijn wervelkolom ook weer terugzakt in zijn oorspronkelijke positie. En het is niet dat ik gekraak hoor als ik in die houding lig. Jaren geleden ben ik eens bij een chiropractor geweest en zij kraakte echt mijn rug. En ik hoorde het echt kraken terwijl ze bezig was. Zoiets hoor ik niet als ik yoga doe, maar het gevoel is hetzelfde. Ineens is alle spanning verdwenen. En dat is echt waanzinnig! 

Je hoeft geen houding te doen die je in een gedraaide krakeling verandert.

Yoga hoeft helemaal niet moeilijk of ingewikkeld te zijn om te doen. Je hoeft jezelf niet in onmogelijke bochten te wringen. Eigenlijk is het juist heel eenvoudig. Soms is het zo eenvoudig dat je niet op het idee komt dat, dat zo’n groot verschil zou kunnen maken. Het komt niet in je op dat zo iets simpels je zo enorm kan helpen. En dat maakt het tegelijk zo geweldig! In yoga hoef je eigenlijk helemaal niet veel te ‘doen’ om er je voordeel mee te doen. 

*

Dit is (een deel van) Steven zijn ervaring met Yoga. Ik doe – al sinds 2013 – yoga met hem via de webcam. Uit nood geboren, omdat hij in Amerika woont en ik in Nederland.

Wat ik vaak hoor van (potentiele) klanten is: Oh yoga is niks voor mij, dat kan ik helemaal niet. Daar moet je jong en lenig voor zijn . Die gedachte is niet zo raar. Want, sla een yoga tijdschrift open, of kijk een willekeurige video op youtube…en je ziet waarschijnlijk een jonge, slanke, lenige dame of heer in een yoga outfit die zich met gemak dubbel vouwt. Of een andere houding aan neemt waarvan de gemiddelde mens denkt maar HOE dan?  En vaak gaat het ook nog in een rap tempo.

Het is jammer dat dit, voor velen, nog steeds het beeld is bij yoga. Of dat het heel ‘zweverig is’. Terwijl het, in ieder geval voor mij, heel praktisch is. En toegankelijk voor iedereen! Iedereen kan baat hebben bij yoga. Ook, of misschien juist, als je MS hebt kan yoga helpen. Het is alleen de kunst om die vorm en docent te vinden die bij jou past. En wat heel erg belangrijk is: pas de houding altijd aan, aan wat jouw lichaam nodig heeft. In plaats van dat jij je lichaam in een houding probeert te dwingen die jouw lichaam niet ziet zitten.

Dankzij Steven is mijn aandacht verschoven van reguliere groepslessen voor iedereen naar Online Yoga, specifiek voor mensen met MS. Yoga die je zelf, thuis, kunt doen, wanneer jij het nodig hebt. Je hoeft er de deur niet voor uit. En je kunt zelf bepalen wat je doet en hoe lang achter elkaar.

Het liefst zou ik iedereen met MS hier kennis mee laten maken! 🙂

*

Heb jij MS en heb jij wel eens yoga gedaan? Deel je ervaring hier! Is het een lang verhaal? Stuur mij een bericht, dan wijd ik er een blog aan!

Heb je nog nooit yoga gedaan of heb je geen idee of het wat voor je is? Maar zou je wel graag meer willen ontspannen? Download mijn gratis: ontspannings meditatie.

 

Liefs,

Ilse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Anderen vonden het volgende ook interessant:

1 mrt
Yoga Online MS
Blog
Wanneer je MS hebt maakt het dan een verschil hoe je leeft, voor hoe je, je voelt? Zijn er leefregels voor […]
28 dec
Yoga Online MS
Blog
PPMS. Of, voluit: Primair Progressieve Multiple Sclerose. Een hele mond vol. Wat is het precies? MS, of Multiple Sclerose, is een […]
7 sep
Yoga Online MS
Blog
Wanneer je MS hebt kan yoga helpen voor eigenlijk alles waar je last van hebt. Een van de dingen waar […]