Juist als je MS hebt is ontspanning zo belangrijk

Waarom is ontspanning zo belangrijk, juist bij MS?

Waarom is ontspanning zo belangrijk, juist bij MS?

Ja, waarom is ontspanning eigenlijk zo belangrijk, juist als je MS hebt? Als je MS hebt wil je alles wel aangrijpen waardoor je, je beter voelt. En laat ontspanning daar nu net aan bijdragen.

In deze foto ben ik met Steven aan het videochatten. We zouden yoga doen in bed maar een van zijn katten, Felix, heeft zijn plek in genomen. Ik zei tegen Steven dat hij maar net zo relaxed en in dezelfde houding moest gaan liggen als Felix. Dat zou een goed begin zijn van de yoga.

Als we van iemand kunnen leren wat ontspannen is, is het wel van dieren. En, als je die hebt, van je huisdieren. Dieren gebruiken namelijk alleen die spierspanning die ze echt nodig hebben. Tenzij ze in extreem stressvolle situaties tussen mensen leven.

Wij mensen houden dagelijks vaak veel meer spanning vast dan nodig is. Om allerlei redenen. Door overprikkeling, verwachtingen, het goed willen doen, emoties inslikken, niet mogen zijn wie we zijn, ons anders voor moeten doen dan we zijn.

Al die spanning zet zich vast in ons lichaam. En vaak zijn we ons er niet eens bewust van.

Ontspanning is zo belangrijk. Juist als je MS hebt.

Wanneer je MS hebt heb je niet alleen te maken met het vasthouden van spanning zoals ieder ander, vaak is de basis spanning in je spieren hoger dan normaal.

Hoe meer spanning zich in jouw lichaam ophoopt, hoe groter de kans dat de dingen waar je al last van hebt, verergeren. Een gezond en gelukkig lichaam, is een ontspannen lichaam. Het omgekeerde geldt ook.

Wanneer je meer ontspant komt dit je gezondheid altijd ten goede.

En juist als je MS hebt is ontspanning zo belangrijk omdat het er voor kan zorgen dat klachten afnemen.

Misschien dat je lichaam in eerste instantie protesteert. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van spierspasmen, iets dat bij MS vaak voorkomt, is er vaak eerst een toename in spasmen, voordat de spieren toegeven en loslaten. Maar als je consequent meer los laat kan dat er uiteindelijk voor zorgen dat de aanwezigheid van spierspasmen afneemt in intensiteit en frequentie.

Ontspanning zorgt er voor dat niet alleen je lichaam meer in balans komt, maar jij ook. En je herstelt makkelijker, wanneer je uit balans bent.

Er zijn vele gradaties van ontspanning. Je kunt altijd nog meer los laten! Hoe dieper je ontspant hoe lekkerder je in je vel komt te zitten.

Nu je weet dat ontspanning belangrijk is, juist als je MS hebt, rijst de vraag: maar hoe doe je dat, ontspannen?

Begin klein, met de dingen die jij kunt voelen in jouw lichaam in dit moment. Misschien voel je dat je kaken gespannen zijn? Of dat je, je adem inhoudt? Laat die spanning maar los. En laat je adem maar weer vrij stromen.

Misschien bal je, je handen tot vuisten of zijn je schouders opgetrokken? Laat je handen en vingers maar los. Laat je schouders maar zakken. En doe dat op een uitadem. Dat zorgt er voor dat je spieren automatisch makkelijker loslaten.

Laat alle spierspanning die je niet nodig hebt met iedere uitadem steeds meer los. Soms kan het helpen als iemand je met woorden begeleid. Zeker als je veel aan je hoofd hebt, kan het lastig zijn om zelf te ontspannen.

Merk je dat ontspannen lastig is? Misschien kan mijn Ontspannings Meditatie je hier bij helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Anderen vonden het volgende ook interessant:

3 okt
Yoga Online MS
Blog
MS, of Multiple Sclerose, is een chronische aandoening van het Centraal Zenuw Stelsel. Het Centraal Zenuw Stelsel bestaat uit de […]
8 mrt
Yoga Online MS
Blog
Op de foto zit ik in de tuin van mijn vaders tuinhuis dat op een volkstuinencomplex staat. Het is er […]
30 nov
Yoga Online MS
Geen categorie
Warmte is niet iets waar je snel bij stil staat. Tenzij het extreem heet of extreem koud is. Wanneer je […]