Is op je hoofd staan een goed idee?

Een aantal jaren geleden ontving ik een e-mail van een jongedame die graag mee wilde doen met mijn yogales. Maar ze twijfelde of het wel voor haar geschikt was. ‘Ik wil graag yoga komen doen’, schreef ze, ‘maar ik kan niet op mijn hoofd staan, is dat een probleem?’

Ik antwoordde haar dat op je hoofd staan in mijn lessen niet voor komt. Dus dat ze zich dus geen zorgen hoefde te maken en welkom was om een proefles te komen doen. 

Ik hoorde niets meer van haar, dus ik heb het haar niet kunnen vragen, maar ik vroeg me wel af waar haar idee vandaan kwam dat op je hoofd staan noodzakelijk is om yoga te kunnen doen?

Omgekeerde houdingen vormen een onderdeel van yoga. En ze zijn zeer nuttig. Een van de voordelen van omgekeerde houdingen is dat ze helpen tegen vermoeidheid. De hoofdstand is een ‘omgekeerde houding’ die wel degelijk in de yoga voorkomt maar waar ik zelf nooit voor zou kiezen om die te doen.

Er zijn yogadocenten voor wie de kopstand -zoals op je hoofd staan wel genoemd wordt- heilig is. 

Niet alleen zal ik hem nooit doen in mijn lessen. Ik zou ook nooit iemand aanraden om het thuis te proberen. En ik doe hem zelf ook nooit, behalve deze ene keer voor de foto hierboven. Waarom doe ik hem bewust niet? 

Omdat de kans op schade aan de nek aanzienlijk is, zeker als je nekspieren niet sterk genoeg zijn of wanneer je de houding niet goed doet. En om te profiteren van het effect van de omgekeerde houding is het helemaal niet nodig om op je hoofd te gaan staan. Er zijn genoeg veilige alternatieven die even effectief zijn. Het hangt er maar helemaal van af wat je er mee wilt bereiken.

Wanneer je een yoga houding kiest, kijk je naar het doel. Welk effect heeft deze houding? En is dat wat mijn lichaam op dit moment nodig heeft? 

Daarnaast kijkt je naar de vorm. Want een houding kent vaak meerdere varianten met hetzelfde effect. Welke houding past het beste bij jouw lichaam op dit moment? 

Wat daarin belangrijk is, is dat jouw lichaam zich op haar gemak voelt in de houding. Dat jij je in de houding kunt ontspannen en vrij kunt ademen. Als dat niet zo is, is dat een teken dat de houding (in ieder geval op dit moment) te veel is.

Je kunt daarom beter beginnen bij het begin en een eenvoudige variant kiezen. En van daaruit een vorm kiezen die intensiever is, dan andersom. 

Probeer de kopstand asjeblieft niet thuis uit, maar kies voor een van de alternatieven!

 

Wil je graag meer weten over simpele varianten van de omgekeerde houding en waar ze allemaal goed voor is, lees dan mijn blog ‘MS en Extreem moe en nu?’ hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen vonden het volgende ook interessant:

15 sep
Yoga Online MS
Blog
Wanneer je MS hebt is er veel dat jij zelf kunt doen om jouw lichaam te ondersteunen. Er zijn speciale […]
13 mei
imaster
Blog
Ik vroeg Steven, die MS heeft, en met wie ik al sinds 2013 Yoga doe, welke tip hij zou geven […]
1 feb
Yoga Online MS
Blog
Hoe kan yoga je helpen wanneer je MS hebt? Mijn antwoord zou zijn: in alles. Of met alles. Het klinkt misschien […]
 INLOGGEN