Hoe yoga helpt tegen spierspasme bij MS

Spierspasme

Wanneer je MS hebt kan yoga helpen voor eigenlijk alles waar je last van hebt. Een van de dingen waar yoga een groot verschil voor kan maken is spierspanning en spierspasme. Yoga kan de intensiteit en frequentie van spierspasme doen afnemen. In plaats van dat ik een heel verhaal houd waarom dat zo is, laat ik Steven zijn verhaal vertellen. Yoga heeft zijn leven op vele manieren veranderd….

Een van de voordelen die er uit springt is dat yoga enorm heeft geholpen tegen mijn spierspasme.

Steven:

De voordelen van yoga zijn enorm. Als ik denk aan hoe mijn leven was voordat ik wist wat yoga was…ik kon mijn benen niet uitstrekken. Of buigen, op een normale manier. Plat liggen in bed? Vergeet het maar. Mijn lichaam stond stijf van de spanning. En bij iedere beweging waren er spierspasmen. In mijn benen en mijn rug. De stijfheid in mijn borst en de band om mijn borst…ik raakte er aan gewend maar het was zo onaangenaam.

Het is niet zo dat al mijn syptomen als sneeuw voor de zon zijn verdwenen en ik nooit meer ergens last van heb. Of dat ik mijn medicijnen niet meer slik. Maar dat ik zelf iets kan doen dat zo’n direct effect heeft…. en hoe!….dat is zo’n opluchting!

Yoga heeft mij zoveel verlichting gebracht. Een van de grootste voordelen is wel dat het de spanning oplost….werkelijk laat verdampen. En dat yoga helpt tegen spierspasme.  

Ik zal proberen te beschrijven hoe ik mij voel nadat ik yoga gedaan heb. 

En yoga ‘doen’ hoeft helemaal niet lang te duren. Je hoeft je ook absoluut niet in onmogelijke bochten te wringen. En meestal doe ik het gewoon op bed. Maar na die tijd….het verschil is enorm…ENORM.

Ik kan mijn benen strekken …werkelijk uitstrekken…moeiteloos…zonder dat ik word overvallen door spierspasmen. Ik kan plat op mijn rug liggen, met uitgestrekte benen. En ik voel me zo ongelooflijk ontspannen. De spierspanning die er altijd is, is gewoon verdwenen. En de impact daarvan…dat kan ik niet beschrijven zo waanzinnig.

Het enorme voordeel van zo’n diepe ontspanning is dat ik heerlijk kan slapen….het maakt slaap niet alleen mogelijk maar ik weet zeker dat ik zal slapen….en hoe!… ontspannen en diep….en heerlijk op mijn gemak. En daardoor ben ik zoveel meer uitgerust als ik wakker word. 

Met MS is dat een van de moeilijkste dingen…om een houding te vinden waarin ik me goed voel, waarin ik op mijn gemak ben. Ik voelde me altijd ongemakkelijk, welke houding ik ook aan nam. Omdat spierspanning zich nu eenmaal ophoopt door MS en de spierspasmen terug keren, keert dat ongemak op een gegeven moment weer terug. Maar met yoga los ik dat op.

De voordelen van yoga die Steven beschrijft en dat het helpt tegen spierspasme,  is slechts een kleine greep uit wat yoga kan betekenen. Yoga biedt zoveel mogelijkheden, waar je, juist als je MS hebt van kunt profiteren. Eigenlijk zijn de mogelijkheden nagenoeg eindeloos, als je het op de juiste manier weet in te zetten. Om die reden heb ik yogaonline-ms opgericht; om zoveel mogelijk mensen met MS te helpen om meer gemak en rust te vinden en meer te genieten van het leven.

Heb jij MS? Waar heb jij het meeste last van en waar zou jij vandaag nog iets aan doen als je dat zou kunnen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Anderen vonden het volgende ook interessant:

11 jan
Yoga Online MS
Blog
Benigne, of ook wel goedaardige Multiple Sclerose. Wat is dat precies? MS, of Multiple Sclerose, is een chronische aandoening van het […]
21 dec
Yoga Online MS
Blog
MS en stress vormen een slechte combinatie. Stress is voor niemand goed maar wanneer je MS hebt merk je het […]
3 aug
Yoga Online MS
Blog
Is lenigheid nodig om yoga te kunnen doen? “Ik zou wel yoga willen doen, maar daar ben ik veel te […]