Dankzij MS het vertrouwen in jouw lichaam kwijt?

vertrouwen in jouw lichaam MS

vertrouwen in jouw lichaam MS

Wanneer je te horen krijgt dat je MS hebt kan dat een flinke deuk slaan in het eerder vanzelfsprekende vertrouwen in jouw lichaam. Waarschijnlijk stond je daar eerder helemaal niet bij stil, of je jouw lichaam vertrouwde of niet.

Want voordat je klachten kreeg deed jouw lichaam precies wat jij wilde dat het deed. Je ledematen bewogen soepel en van zelf en brachten je van A naar B. Zonder dat je daar echt acht op sloeg. En al jouw zintuigen functioneerden zoals het hoort.

Misschien begon het vertrouwen in jouw lichaam te wankelen voor de diagnose.

Zeker als je langere tijd hebt rondgelopen met klachten die je niet kon verklaren of als je klachten plotseling en intens waren.

Het kan een beangstigende ervaring zijn wanneer jouw lichaam zich opeens anders gedraagt dan je gewend bent of wanneer bepaalde functies haperen. 

Opeens heb jij het niet meer vanzelfsprekend voor het zeggen. Opeens zijn jij en jouw lichaam niet meer een eenheid. En misschien voelt het wel of je als vijanden tegenover elkaar staat. 

De ervaring kan verschillen van persoon tot persoon en iedereen verwoord het anders maar het onderliggende gevoel van een verlies aan vertrouwen is nagenoeg gelijk:

“Ik voelde me totaal overgeleverd aan de grillen van MS en aan de medische wereld. En dat was een vreselijk gevoel. Het gevoel dat ik opeens niet meer de regie heb over mijn eigen leven.”

“Op het moment dat ik de diagnose kreeg, deed mijn lichaam het niet dus ik had totaal geen vertrouwen in mijn lichaam of dat het ooit beter zou kunnen gaan.”

“Als je al vijf maanden aan een rolstoel gekluisterd bent en niks kan, dan ben je totaal het vertrouwen kwijt in heel je lichaam.”

Voordat je overgaat tot ‘Hoe kom ik hier weer uit?’, weet dat het ook een rouwproces is waar je doorheen moet. 

Een mens houdt niet van verandering. Zeker niet van een verandering die je beperkt in je doen en laten. Als een ziekte tijdelijk is, zitten we het meestal wel uit. We kunnen zelfs doen of het er niet is, onze aandacht ergens anders op richten. 

Bij een chronische ziekte, zoals  MS, kan dat niet. De realiteit ontkennen of uitzitten, daar zit een grens aan. En het is maar de vraag of je daar wat mee op schiet. Want het kost heel veel energie en spanning om te doen alsof.

Het besef dat MS voor de rest van jouw leven deel uit zal maken van jouw leven vraagt om acceptatie, voordat je verder kunt. En dat heeft tijd nodig. 

En het kan goed zijn dat je het ene moment kunt accepteren dat je MS hebt en het kunt zien zoals het is. En het volgende moment woedend bent.

Ook dat ervaart iedereen met MS op zijn eigen manier.

“Ik was heel boos op mijn lichaam. En soms nog. Maar als ik heel boos ben voel ik mij alleen maar slechter.”

“Voor mij was het alsof mijn lichaam mij in de steek had gelaten. En ik wilde eigenlijk helemaal niets met mijn lichaam te maken hebben. Maar ja….”

Steven, een vriend van mij met MS, zei het volgende: “Ik dacht: doe mij maar een nieuwe wervelkolom. En dat denk ik soms nog, als mijn benen het niet doen. Of dan denk ik: hak ze er maar af, dan neem ik wel protheses. Die geven ze ook aan soldaten die hun benen hebben verloren. Die functioneren tenminste.”

Opeens sta je lijnrecht tegenover je lichaam. En dat is een onmogelijke spagaat. Je hebt nu eenmaal maar een lichaam om dit leven te leven. En weerstand en woede tegen je lichaam zorgt voor enorme spanning. En het zorgt er meestal ook voor dat je, je slechter voelt, niet beter.

Realiseer je dat de diagnose MS niet alleen zwaar voor jou is. Maar dat jouw lichaam het ook zwaar heeft. Hoe begrijpelijk het ook is wanneer je jouw lichaam niet meer vertrouwt, wantrouwen en woede maken het moeilijker voor jouw lichaam om goed te functioneren en om in balans te blijven.

Jouw lichaam doet zijn uiterste best om zo gezond mogelijk te zijn. Daar is het iedere minuut van de dag mee bezig: met de balans herstellen en genezen wat beschadigd is.

Denk maar aan een snee in je vinger. Als dat gebeurt gaat je lichaam direct aan het werk om de snee te dichtten en je huid weer heel te maken. Hoe bijzonder is dat?

Waar alle cellen in jouw lichaam eerder moeiteloos met elkaar communiceerden via jouw zenuwstelsel, hapert de verbinding nu op sommige plekken. En sommige verbindingswegen zijn weggevallen. 

Wanneer je MS hebt kost het jouw lichaam meer moeite om de balans te bewaren of te herstellen.

Ondanks dat, doet jouw lichaam nog steeds haar uiterste best om zo gezond mogelijk te zijn.

Juist nu kan het jouw hulp daar goed bij gebruiken. Vertrouwen in jouw lichaam kan daar een groot verschil in maken.

Vertrouwen ontspant en geeft ruimte om op een liefdevolle manier en geduldig met jouw lichaam om te gaan. 

Maar dat is niet iets dat je af kunt dwingen. Het heeft geen zin om te doen alsof je jouw lichaam vertrouwt. Ontkennen of onderdrukken wat je werkelijk voelt leidt alleen maar tot spanning en stress. Daar wordt jij niet gelukkig van en jouw lichaam ook niet.

Geef wat je voelt juist de ruimte. Erken dat je, je onzeker voelt over jouw lichaam, kwetsbaar of misschien juist boos of gefrustreerd. Dat zorgt er voor dat er ademruimte komt.

En misschien kun je, je dan verplaatsen in jouw lichaam, haar de hand reiken en vragen hoe jij jouw lichaam kunt helpen, zodat jullie je beide beter voelen? 

Dat jij MS hebt is misschien een gegeven, maar dat betekent niet dat je niets meer te vertellen hebt. Er zijn wel degelijk dingen die jij kunt doen om het verloop en de intensiteit van de symptomen te beïnvloeden. En daarmee de kwaliteit van jouw leven. Verdiep je in de mogelijkheden, ook buiten de gebaande paden van de medische wereld. Ga op zoek naar wat bij jou past.

Yoga is een van de wegen die je zou kunnen bewandelen. Het voordeel van yoga is dat het niet alleen op jouw lichaam inwerkt maar op je hele wezen. Ook op jouw relatie met jouw lichaam en het vertrouwen in jouw lichaam.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *