Wat helpt tegen hoge bloeddruk? Yoga!

Wat helpt tegen hoge bloeddruk?

Wat helpt tegen hoge bloeddruk?

Wat helpt tegen hoge bloeddruk? Dat lees je goed: Yoga helpt tegen hoge bloeddruk. En, voor wie dat interessant vindt; verschillende wetenschappelijke onderzoeken kwamen eveneens tot deze conclusie.

Yoga zorgt voor een diepe ontspanning. Niet alleen van spieren en bindweefsel maar van het hele lichaam,  dus ook van organen, zoals het hart, en het gehele zenuwstelsel. Niet minder belangrijk is het effect dat yoga heeft op de menselijke, stress gevoelige, geest. Ook die ontspant wanneer je aan yoga doet. Aangezien er een direct verband is tussen hoge bloeddruk en stress, lijkt de ontspanning die yoga brengt een logische reden waarom het zorgt voor een bloeddruk verlaging.

Alles boven 140/90 wordt gekwalificeerd als ‘hoge bloeddruk’. En daarbij is een te hoge bovendruk (in het voorbeeld: 140) gevaarlijker dan een te hoge onderdruk (in het voorbeeld: 90). 

Yoga helpt tegen hoge bloeddruk. Maar wat betekent dit eigenlijk in de praktijk?

Toen ik Steven leerde kennen was zijn bloeddruk veel te hoog. Inmiddels hoeft hij zich daar geen zorgen meer om te maken. In deze blog laat ik Steven vertellen over zijn ervaring met hoge bloeddruk en wat hij heeft gedaan om die naar beneden te krijgen.

Steven:

‘Toen wij elkaar ontmoetten was mijn bloeddruk meestal ergens rond de 180/ 110. Dat mijn bloeddruk veel te hoog was, was aan het licht gekomen tijdens een controle voor mijn normale prednison infuus, dat ik, toen nog, kreeg om de MS aanvallen binnen de perken te houden.

Medicijnen helpen tegen hoge bloeddruk.

Ik was niet zo lang voor onze eerste ontmoeting begonnen met de laagste dosis van twee verschillende bloeddrukverlagende medicijnen. Nadat ik eerst plaspillen had geprobeerd. Die plaspillen heb ik een week geprobeerd. Wat dat deed was…..ik voelde me er heel raar door. Alsof ik niet in mijn eigen lichaam zat maar mijzelf van een afstandje gadesloeg. 

Toen ik in het ziekenhuis kwam voor controle bleek dat mijn nieren zich in stadium drie nierfalen bevonden. Dus blijkbaar was mijn lichaam het niet echt eens met die pillen. Dus daar ben ik toen weer mee gestopt. Daarna kreeg ik die andere twee bloeddrukverlagende medicijnen.

Die twee halve pilletjes slik ik nu nog steeds, want ze doen hun werk. Mijn bloeddruk was nog hoger dan die 180/110, voordat ik aan die pillen begon. En wat ze mij in het ziekenhuis vertelden was …alles boven de 90 onderdruk is hoge bloeddruk…alles boven de 100 is wachten op een beroerte.

Zei de cardioloog iets over waarom je zo’n hoge bloeddruk had?

Nou..grotendeels waarschijnlijk genetisch bepaald. Mijn beide ouders hadden last van hartfalen en hoge bloeddruk. Het is echt een familie kwaal. En ik heb van dichtbij gezien wat een beroerte kan doen. Dus ik wilde graag aan die pillen.

En ik denk dat tabak en alcohol ook wel een rol gespeeld hebben. Maar ik had heel weinig last van stress…buiten..

Volgens mij had je heel veel stress in je leven?

Nou..alleen MS.

Waar je ongelooflijk gefrustreerd over was.

Dat klopt.

Volgens mij zijn er weinig emoties die meer bijdragen aan een hoge bloeddruk dan woede en frustratie.

(Lacht) ‘Klopt.’

In hoeverre hielpen de pillen?

Die brachten mijn bloeddruk uiteindelijk terug naar 140/90. Wat een enorme vooruitgang was, maar nog steeds niet terug naar normaal.  Ze gaven me een hogere dosering van de medicijnen, maar dat maakte niet echt een verschil, dus ging ik terug naar die laagste dosering.  Als ik helemaal stopte met de pillen, ging mijn bloeddruk direct terug omhoog.

Toen begonnen wij samen yoga te doen. En, uit het niets, voelde ik me zoveel rustiger….en meer ontspannen…in algemene zin. Door de yogahoudingen maar ook, voor een groot deel, door de adem dingen die we deden. 

Het effect van yoga op Steven’s bloeddruk was meetbaar.

Ik weet niet meer of het een half jaar of een jaar later was…..maar ik ging naar het ziekenhuis voor een prednison IV….en ze namen mijn bloeddruk en het was 110/70. En dat was het in geen jaren geweest. Terwijl ik nog steeds dezelfde medicijnen slikte als in het begin. Daar was niets aan veranderd. Maar opeens was ik niet alleen ‘normaal’ maar aan de veilige, goede kant van normaal. En mijn bloeddruk bleef op dat niveau. 

Zoals ik zei, slik ik nog steeds de laagste dosering bloeddrukmedicijnen. En toen ik naar het ziekenhuis ging voor mijn Ocrevus IV, afgelopen maart, maten ze mijn bloeddruk en het was 101/68. De verpleegkundige was zo verbaast dat ze het nog een keer deed. En de tweede meting was 102/70. En mijn hartslag, in rust, was 50. Terwijl iemand van mijn leeftijd, bijna 60 jaar, normaal gesproken een hartslag in rust heeft van 70 tot 80. En de verpleegkundige zei: ‘Je hebt het hart van een dertigjarige. En een fitte dertig jarige.’

Heb je ooit overwogen om te stoppen met de medicatie? Gewoon om te kijken wat er dan zou gebeuren?

Nee. Iedereen is altijd van ‘je moet zo snel mogelijk weer van die medicijnen af, als het kan’. Mijn idee is…als iets werkt…wil ik er niet mee stoppen. En nu denk ik: dit werkte prima, dat ga ik niet veranderen. 

En wat als je die pillen niet meer nodig hebt?

Misschien is dat zo. Misschien heb ik ze niet meer nodig. Maar…laat ik het zo zeggen…ik ben heel erg blij met hoe het nu is. You don’t change a winning team.

Mijn hoge bloeddruk is nu volledig onder controle. Of bestaat eigenlijk niet meer. Misschien dat ik in de toekomst besluit om met een of beide pillen te stoppen, gewoon om te kijken wat er dan gebeurt. Maar nu nog niet. Ik heb mensen gezien die een beroerte kregen en dat wil ik absoluut niet. En op dit moment ben ik erg blij met hoe het is. 

Mijn hoge bloeddruk problemen zijn volledig opgelost. En hoewel de medicijnen daarin hebben geholpen zijn het yoga en adem oefening geweest die gezorgd hebben dat mijn bloeddruk terug ging naar normaal. Yoga en adem dingen zorgden er voor dat de stress die ik ervoer als sneeuw voor de zon verdween. Er is geen twijfel dat yoga hier de oorzaak van is, dat mijn bloeddruk terug is naar normaal.

Helpt yoga echt tegen hoge bloeddruk? Proef op de som.

We hebben wel eens mijn bloeddruk gemeten voordat we aan yoga begonnen en nog eens, na yoga. En het verschil was echt significant. Ik heb het niet over een paar punten maar echt….een behoorlijke daling. Mijn bloeddruk ging, in minder dan een uur, van 140/90 naar 110/80. Alleen maar door yoga. En die meting is al lang geleden, want inmiddels is mijn bloeddruk standaard lager….

Je wilt niet weten hoe heerlijk het is om me daar niet meer druk over te hoeven maken. Ik heb mijn bloeddruk al in geen weken gemeten. Omdat ik me er geen zorgen meer om maak. 

Ik doe mijn yoga, iedere ochtend voordat ik opsta. En iedere avond voordat ik naar bed ga. Ik voel het effect in mijn lichaam. En ik gebruik de ademtechnieken die jij mij geleerd hebt heel bewust. Ze zorgen er niet alleen voor dat stress enorm afneemt en ik me ontspannen voel, maar ze zorgen er ook voor dat de gewone dagelijkse dingen veel makkelijker gaan. 

Durf ik te zeggen dat yoga alleen mijn hoge bloeddruk zou hebben kunnen oplossen? Nee dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Maar ik weet zeker dat het een grote rol heeft gespeeld.

Zonder yoga zou ik nu nog steeds in de hoge bloeddruk groep zitten, met her verhoogde risico op een beroerte. Met yoga is dat niet het geval. 

Yoga is een vast onderdeel van mijn manier om mijn bloeddruk binnen de normaal waarden te houden. En dat zal nooit veranderen. Misschien dat ik ooit stop met de medicijnen. Maar yoga zal ik altijd blijven doen. Het is volledig niet-invasief, niet chemisch. Het maakt geen inbreuk op mijn lichaam, het heeft eigenlijk alleen maar positieve effecten. En het is makkelijk om te doen.

Is het effectiever wanneer ik het onder jouw begeleiding doe? Ja. Maar ook zonder jouw begeleiding werkt het. In mijn hoofd hoor ik jouw stem die mij vertelt wat ik moet doen en waar ik mijn aandacht op moet richten. En dat maakt het verschil. Daardoor werkt het zo goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Anderen vonden het volgende ook interessant:

11 jan
Yoga Online MS
Blog
Benigne, of ook wel goedaardige Multiple Sclerose. Wat is dat precies? MS, of Multiple Sclerose, is een chronische aandoening van het […]
15 mrt
Yoga Online MS
Geen categorie
Yoga heeft zo’n groot verschil gemaakt voor de kwaliteit van mijn leven dat ik er les in ben gaan geven. […]
30 aug
Yoga Online MS
Geen categorie
Spieren hebben geheugen. Hoe regelmatiger je ze gebruikt hoe beter ze functioneren. En dat hoeft helemaal niet lang achtereen te […]