Wat is MS of Multiple Sclerose precies?

Wat is MS?

Wat is MS?

MS, of Multiple Sclerose, is een chronische aandoening van het Centraal Zenuw Stelsel. Het Centraal Zenuw Stelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuw. Chronisch betekent dat de ziekte niet tijdelijk is maar dat iemand die MS krijgt dit de rest van zijn of haar leven heeft.

Wanneer iemand MS heeft raakt de beschermlaag rondom zenuwen in het Centraal Zenuw Stelsel beschadigd. De beschermlaag, ook wel myeline genoemd, zorgt er voor dat zenuwcellen vloeiend met elkaar communiceren. Wanneer de beschermlaag wordt onderbroken wordt de communicatie tussen zenuwcellen onderbroken. De boodschap die ze aan elkaar door moeten geven komt niet meer door of hapert. En dus wordt de taak die moet worden uitgevoerd niet meer gedaan.

Omdat dit op iedere plek in het Centraal Zenuw Stelsel kan gebeuren lopen de symptomen van sterk uiteen. 

Het is niet bekend waardoor MS precies ontstaat. Waarschijnlijk is het een combinatie van factoren die er voor zorgt dat iemand het krijgt.

Wat wel bekend is, is dat MS een auto immuun ziekte is. Dit betekent dat het eigen immuunsysteem de beschermlaag rond zenuwen aanvalt en afbreekt. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat de cellen die deze beschermlaag aanmaken, verdwijnen. Daardoor wordt de beschermlaag rond zenuwcellen steeds dunner tot er uiteindelijk niets meer over is om de zenuw te beschermen. Hierdoor ontstaat littekenweefsel. En uiteindelijk sterft de zenuw af.

Onze huid en andere weefsels kunnen zichzelf makkelijk herstellen. Het hele lichaam heeft een ongelooflijk zelf herstellend vermogen. Het zenuwstelsel is hierop echter een uitzondering. Die kan zichzelf veel moeilijker herstellen.

Een ander factor die een rol lijkt te spelen bij het ontstaan van MS zijn onze genen. Er is een specifiek stukje in ons DNA dat verband houdt met ons immuunsysteem. Maar niet iedereen die deze genen combinatie heeft krijgt MS. Dit sterkt het idee dat er meerdere factoren tegelijk aanwezig moeten zijn om MS te laten ontstaan.

Omgevingsfactoren en levensstijl lijken ook een rol te spelen. Zo is er een verband gelegd tussen MS en het virus dat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt. En tussen MS en een tekort aan vitamine D. Roken kan een rol spelen. Daarnaast zouden bepaalde chemicaliën, zoals gebruikt in de landbouw een bijdrage spelen.

Gea, een vriendin en klant van mij die MS heeft, is opgegroeid op een boerderij waar altijd veel gif werd gespoten. In die tijd was er veel minder aandacht voor de gevolgen van landbouwgif. Zij is er zelf van overtuigd dat dit, in ieder geval deels, de oorzaak is dat zij nu MS heeft.

Iets anders dat opvallend is, is dat MS vooral voorkomt in de Westerse wereld. Wellicht speelt stress en ons volle, prestatie gerichte bestaan ook een rol? Ons voedingspatroon lijkt ook iets bij te dragen.  

Het zijn een boel mogelijke oorzaken bij elkaar. Maar niemand weet echt wat DE oorzaak is. En, tot dus ver, is er geen middel dat MS kan genezen. Wel zijn er medicijnen die een verdere achteruitgang onderdrukken. En er zijn  medicijnen en hulpmiddelen die er voor zorgen dat de symptomen en gevolgen van MS verminderen of niet erger worden. 

Daarnaast is er veel dat je zelf kunt doen dat een positief effect heeft op je gezondheid en welzijn. MS is dan misschien iets dat je voor de rest van je leven hebt, het betekent niet dat je niets meer in te brengen hebt.

Yoga is een middel dat vele mogelijkheden biedt. Van meer ontspanning en stress verlaging tot het direct beïnvloedden van symptomen  die gepaard gaan met MS. En er zijn vele andere alternatieven.

Als je MS hebt, ga op onderzoek uit wat voor jou werkt en wat bij jou past!  Er zijn vele plekken waar je terecht kunt voor informatie en lotgenoten contact. Zowel off als online. Twee zeer waardevolle sites zijn: msvereniging.nl en levenmetms.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Anderen vonden het volgende ook interessant:

26 apr
Yoga Online MS
Geen categorie
Omgaan met MS. Hoe doe je dat? Afgelopen weekend sprak ik Steven over hoe zijn leven met MS er uit […]
24 mrt
imaster
Blog
Een van de meest voorkomende symptomen van MS is extreme vermoeidheid. En dat kan een enorme impact hebben op je […]
1 mrt
Yoga Online MS
Blog
Wanneer je MS hebt maakt het dan een verschil hoe je leeft, voor hoe je, je voelt? Zijn er leefregels voor […]