Wat te doen tegen stress: 3 tips (en een beetje) die je direct toe kunt passen.

wat te doen tegen stress

wat te doen tegen stress

Stress. Wat doet het? En wat te doen als je er last van hebt?

Wanneer we ergens bang voor zijn of ons ergens zorgen over maken veroorzaakt dit stress. En stress heeft zijn weerslag op ons lichaam, onze emoties en ons hoofd. Ons hele lichaam spant zich aan, de adem wordt oppervlakkig de hartslag neemt toe. We komen in een instinctieve overleef stand te staan. 

En wanneer je MS hebt kan stress een directe impact hebben. Stress kan bij MS zorgen voor MS symptomen en zelfs voor een MS aanval.

Emotioneel voelen we ons geagiteerd en ook onze gedachtes vliegen als pingpongballen door ons hoofd of hetzelfde gedachte treintje blijft zich maar herhalen. En met doom denk gedachtes houd je de stress in stand.

Mijn stress situatie en wat ik deed…..

Vorige week schreef ik over de buren die mij kwamen lastig vallen omdat hun kat ongevraagd door mijn katten luikje naar binnen komt. Diezelfde buren hebben mij om dezelfde reden twee jaar geleden geprobeerd mijn huis uit te treiteren, wat hun bezoek nu extra stressvol maakte. 

Omdat ik aangaf me niet de hele dag bezig te willen houden met hun kat, stuurden ze vervolgens de politie op mij af om mij te intimideren. 

Dat werkte. In die zin dat de rest van mijn dag naar de klote was en ik die nacht nauwelijks sliep. De volgende dag werd ik met migraine wakker en moest ik de opname studio bellen, waar ik meditaties op zou nemen, om de reservering af te zeggen.

Daarmee was de kous nog niet af. De rest van de week werd ik een aantal keren ‘s nachts wakker. Mijn hart ging te keer en ik voelde me intens onveilig, angstig. Waarna mijn hoofd het overnam en alle mogelijke horror scenario’s bij langs ging. 

Inmiddels gaat het weer goed met me en ben ik na genoeg van de stress af. En dat komt eigenlijk door drie dingen.

Wat te doen tegen stress: tip 1

Toen ik midden in de stress zat kon ik moeilijk verder kijken dan waar ik op dat moment in zat. En het enige dat ik kon bedenken om de stress te verminderen was het volgende: een paar keer langzaam diep in en uit ademen. En met de uitadem echt loslaten. 

Daarbij ademde ik in door mijn neus en uit door mijn mond. En ik liet de adem bewust door mijn middenrif naar beneden in mijn buik stromen. Maar zonder iets te forceren. Bij de eerste ademhaling ging het nog moeizaam, omdat mijn hele lichaam zo gespannen was, maar na een paar keer voelde ik me al veel beter. Dit paste ik toe, iedere keer dat ik me bewust werd dat de stress er weer was of toe nam.

Wat te doen tegen stress: tip 2

Ik vroeg mij af: hoe kom ik hier weer uit? Hoe doorbreek ik die stress reactie en dat oneindige gemaal in mijn hoofd? Door die vragen te stellen stelde ik mij open voor een mogelijke oplossing.En op dat moment viel mijn oog op een affirmatie van Louise Hay die precies beschreef wat ik zo graag wilde: “All is well. Everything is working out for my higher good. Out of this situation only good will come. I am safe.”

Ik aarzelde geen moment, ik pakte een pen en een een gekleurd stuk papier en schreef de affirmatie op. Daarna plaatste ik de tekst in het doorzichtige hoesje van mijn telefoon zodat ik er ieder moment van de dag naar kon kijken. In het begin had ik moeite met ‘All is well’ en ‘I am safe’, dus verving ik het in mijn hoofd door: ‘I am learning to trust that all is well and that I am safe’. Maar al gauw was dat niet meer nodig. 

Wat te doen tegen stress: tip 3

Tot slot ben ik actie gaan ondernemen. Ik heb een advocaat gebeld die mij precies heeft uitgelegd hoe het, juridisch, in zo’n situatie zit: een eigenaar is verantwoordelijk voor het gedrag van zijn of haar huisdier. En zeker gezien het feit dat zij er een probleem mee hebben dat hun kat bij mij binnen komt, moeten zij er iets aan doen om dat te veranderen. Die duidelijkheid heeft mij heel veel rust gegeven. En de twijfel weggenomen dat ik deels verantwoordelijk ben, want dat zorgde ook voor veel stress. Daardoor kan ik nu anders naar de situatie kijken en heb ik er minder last van. Waardoor ik rustiger kan reageren, mocht zich weer iets voor doen. En er minder door geraakt wordt. En als ik mij niet meer aangesproken voel door hun aanval, haalt dat de angel uit de situatie.

Ik denk dat bovenstaande tips in iedere situatie waarin het leven het ons moeilijk maakt, kan helpen. Of het probleem praktisch van aard, zich in de relationele sfeer afspeelt of onze gezondheid of welzijn betreft. En ze kunnen een goede kapstok zijn waar je altijd en overal gebruik van kunt maken

Wat te doen tegen stress, in het kort:

Tip 1: adem.

Wanneer je volledig opgeslokt wordt door stress of merkt dat de stress weer toe neemt…adem een paar keer langzaam, diep in en uit….waarbij je adem door je middenrif naar beneden laat stromen. Doe dit echter zonder iets te forceren 

Tip 2: stel je open voor de oplossing….

Stel jezelf open voor de mogelijkheden om uit de stress te komen. Dan zie je dingen die kunnen helpen ook eerder. Zolang je vast zit in de stress en het focussen op het probleem is het moeilijk om een uitweg te zien. Wanneer je, je open stelt is de kans groot dat de oplossing zich niet alleen aan dient maar dat je hem ook ziet.

In het verlengde van deze tip….

Positieve affirmatie

Door te denken aan alles dat er mis kan gaan en alles dat er voor zorgt dat je, je gestressed voelt, zet je jezelf vast. Je richten op wat je wel wilt en waar je graag naar toe wilt doorbreekt de negatieve spiraal en vergroot de kans dat je er ook daadwerkelijk uit komt. 

Affirmaties kunnen daarbij helpen. Wees daarbij zo helder mogelijk in je bewoordingen en zorgt dat je ze in de tegenwoordige tijd – in het nu – formuleert. Wanneer je het formuleert als iets dat in de toekomst gerealiseerd gaat worden, blijft het gewenste resultaat altijd net buiten je bereik. 

Je kunt zelf een affirmatie opstellen, maar op internet zijn er ook legio te vinden. 

Tip 3: kom in actie.

Er is weinig dat effectiever werkt om een negatieve spiraal te doorbreken dan de controle terug  te nemen. Door in actie te komen. 

Actie ondernemen kan zijn informatie inwinnen, zodat je helder hebt wat er precies aan de hand is. Dat kan een gevoel van controle geven en rust brengen. Daarnaast kunt je zelf concreet iets doen om de situatie te verbeteren. Of iets veranderen aan hoe jij naar de situatie kijkt en er mee om gaat. Zoals mijn perspectief op de situatie en mijn aandeel daar in, veranderde toen ik een advocaat belde. En dat doorbrak de stess.

Succes

En je verdient een gelukkig, stralend en ontspannen leven!

Liefs,

Ilse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Anderen vonden het volgende ook interessant:

29 mrt
Yoga Online MS
Geen categorie
Lieve mensen, Machteloosheid is een zeer verlammend en stressvol gevoel om in te verkeren. Hoe kom je er aan? Of […]
26 okt
Yoga Online MS
Blog
Toen ik bezig was met de samenstelling van het online programma ‘Van overleven naar leven’ vertelde Steven mij dat hij […]
8 mrt
Yoga Online MS
Blog
Op de foto zit ik in de tuin van mijn vaders tuinhuis dat op een volkstuinencomplex staat. Het is er […]