Yoga en lenigheid, is lenig zijn een vereiste?

yoga en lenigheid

Yoga en lenigheid

Is lenigheid nodig om yoga te kunnen doen?

“Ik zou wel yoga willen doen, maar daar ben ik veel te stijf voor.” Hoe vaak ik die zin niet gehoord heb. En het is niet zo’n gekke gedachte. Blader een willekeurig yoga tijdschrift door en je zou denken dat lenig zijn een voorwaarde is om yoga te kunnen doen. Maar niets is minder waar.

Voor yoga hoef je niet je been in je nek te kunnen leggen.

Yoga kunnen doen is niet afhankelijk van je fysieke conditie. Als je lenig bent zorgt yoga er voor dat je lichaam flexibel blijft. En als je spieren stijf aanvoelen, helpt yoga om je lichaam soepeler te laten worden. Juist als je MS hebt, kan yoga een uitkomst zijn om je spieren soepel te houden. Of om de stijfheid te verminderen. En het zorgt er ook nog eens voor dat bewegen makkelijker gaat.

Het beeld dat we echter vaak bij yoga hebben is van een slanke, lenige dame of heer in een strak pakkie die met gemak zijn lichaam in de meest onmogelijk uitziende houdingen brengt. En er dan ook nog gelukzalig en ontspannen uit ziet :-).

Maar de meeste mensen herkennen zich daar niet in. Ze hebben het gevoel dat ze eerst lenig moeten worden, voordat ze yoga kunnen doen. En dus is stijfheid een vaak voorkomend bezwaar om überhaupt aan yoga te beginnen.

Zo was er een klant die twijfelde of ze wel mee kon doen met mijn les: ‘Ik kan niet mijn been in mijn nek leggen, hoor’. Gelukkig is dat ook helemaal niet nodig. Voor yoga hoef je niets te ‘kunnen’. Yoga is geen gymnastiek. En het is niet de bedoeling dat je jouw lichaam in een yogahouding dwingt zoals die op een plaatje staat. 

Lenigheid is geen voorwaarde om Yoga te kunnen doen.Yoga is voor iedereen.

Ook als MS je bewegingsvrijheid beperkt, kan yoga je leven vergemakkelijken. Omdat yoga zowel staand, zittend als liggend gedaan kan worden, is er altijd een yogavorm waar jij baat bij kunt hebben. Het gaat er niet om dat jij je aan moet passen om een houding te kunnen doen, maar om de yoga vorm en docent te vinden die bij jou past. Waarbij jij je op je gemak voelt en waarin jouw lichaam zich kan ontspannen.

Er zijn genoeg yogalessen waarin gestreefd wordt naar een zo perfect mogelijke houding. Maar yoga heeft, naar mijn idee, niets te maken met hoe ver je kunt komen of hoe lenig je bent. 

Juist wanneer er een beroep wordt gedaan op onze menselijke behoefte het goed te willen doen en ergens bij te willen horen, missen we de belangrijkste effecten van yoga: ontspanning en voelen wat er in jouw lichaam omgaat en wat jouw lichaam nodig heeft.  

Hoe meer jouw lichaam zich ontspant, hoe lekkerder je in je vel komt te zitten. En wanneer je voelt wat jouw lichaam nodig heeft, kun je daar eerder gehoor aan geven. En dat zal jouw gezondheid en welzijn in ieder opzicht ondersteunen.

Niet met als doel er uit te zien als een lenige spriet in een leuk pakkie. Maar om een vrijer, gelukkiger en gezonder leven te leiden. Precies zoals je bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Anderen vonden het volgende ook interessant:

22 mrt
Yoga Online MS
Geen categorie
Het verloop van MS is bij iedereen anders. En wat de een als ‘erg’ ervaart hoeft dat voor een ander […]
7 dec
Yoga Online MS
Geen categorie
SPMS. Voluit: Secundair Progressieve Multiple Sclerose. Een hele mond vol. Wat is het precies?  MS, of Multiple Sclerose, is een […]
12 okt
Yoga Online MS
Blog
De diagnose MS kan een enorme schok zijn voor degene die te horen krijgt dat hij of zij MS heeft. Het […]