gymnastiek

gymnastiek

Yoga is geen gymnastiek. Hoewel het er soms misschien wel zo uit ziet. Het is ook niet te vergelijken met pilates of welke andere sport dan ook.Yogahoudingen zorgen voor meer lenigheid, een betere balans en sterkere spieren. Gymnastiek doet dat ook. En toch is er een fundamenteel verschil.

Wat maakt yoga anders?

Waar lenigheid in de gymnastiek bereikt wordt met wilskracht en doorzettingsvermogen zijn het in yoga adem, aandacht en ontspanning die daar zorg voor dragen. Tijdens yoga laat je de adem door de weerstand of rekking heen stromen…en laat je overbodige spanning los met de uitadem. Dit zorgt er voor dat de verkregen lenigheid of spierkracht op een natuurlijke manier ontstaat en veel dieper doorwerkt.

Yoga is geen sport maar een manier van leven.

En de yogahoudingen zijn slechts een onderdeel van het geheel dat ‘yoga’ heet. Het doel van yoga is niet om leniger, sterker en meer ontspannen te worden. Het doel van yoga is de wervelingen van de geest tot stilstand te brengen. Huh? Het doel van yoga is je hoofd tot rust te brengen, je gedachtes tot rust te brengen. Waarom? Om het leven vollediger te ervaren. 

Een ontspannen, flexibel en sterk lichaam is niet alleen een gezonder lichaam en een lichaam dat meer in balans is en makkelijker herstelt, maar het zorgt er ook voor dat het hoofd en zenuwstelsel, horend bij dat lichaam, tot rust komt. En wanneer ons hoofd tot rust komt nemen we opeens hele andere dingen waar. Wanneer we van binnen volledig ontspannen zijn  en ons lichaam flexibel en ontspannen is, is er ruimte om dat wat het leven bijzonder maakt in zijn volledige diepte en reikwijdte te ervaren. Om volledig te genieten van het moment. En om als mens te stralen en ons leven voluit te leven, met alles wat we te geven hebben.

Ook wanneer we diep in de put zitten of het lichamelijk zwaar hebben kan yoga bij uitstek helpen om daar uit te komen of klachten te verminderen.

Juist omdat het niet op wilskracht en doorzettingsvermogen gebaseerd is maar op overgave. Door mee te stromen met het leven, in plaats van het onder controle (proberen) te krijgen.Laat ik een voorbeeld noemen van Steven. Hij heeft MS en MS zorgde er bij hem voor dat zijn benen niet langer functioneerden, dat zijn balans aan gort was  en hij last had van hevige en frequente spierspasmen in zijn rug en benen.

Voordat hij in aanraking kwam met yoga had hij slechts één manier om daar mee om te gaan: vloekend en tierend probeerde hij zijn lichaam te dwingen  om te doen wat hij wilde. Puur op wilskracht en doorzettingsvermogen. Werkte het? Nee. Integendeel. Zijn spieren verzetten zich nog meer en tegen de tijd dat hij het opgaf of hij eindelijk een been kon buigen, was hij uitgeput en zo gefrustreerd dat de stoom uit zijn oren kwam. 

Op wilskracht en doorzettingsvermogen iets doen kan je soms ver brengen. Maar het is een moeilijke lange, vermoeiende weg. Yoga is de makkelijke weg. Als je een keer in de gaten hebt hoe het werkt. En je, je daar aan over kan geven :-). 

Hoe? 

Bij alles dat je doet…..adem door de weerstand of spanning heen…en beweeg of laat los op de uitadem. Laat jouw lichaam daarbij de leidraad zijn. Luister echt naar wat jouw lichaam aan geeft en laat jouw lichaam het tempo aangeven. En beweeg pas wanneer je voelt dat jouw spieren mee geven. 

Wat maakt het uit?

Behalve dat de ‘yoga manier’ een boel frustratie en energie scheelt, scheelt het ook tijd. Want alles gaat makkelijker. Zo deed Steven er eerder tien tot vijftien minuten over om uit bed te komen, wanneer zijn benen na een nacht slaap niet meewerkten. Nu zit hij in twee minuten op de rand van zijn bed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Anderen vonden het volgende ook interessant:

16 nov
Yoga Online MS
Blog
In yoga leer je om met onverdeelde aandacht in het hier en nu te zijn. Als je MS hebt heb […]
7 sep
Yoga Online MS
Blog
Wanneer je MS hebt kan yoga helpen voor eigenlijk alles waar je last van hebt. Een van de dingen waar […]
29 mrt
Yoga Online MS
Geen categorie
Lieve mensen, Machteloosheid is een zeer verlammend en stressvol gevoel om in te verkeren. Hoe kom je er aan? Of […]