Yoga voor MS

Yoga voor MS

Yoga heeft zo’n groot verschil gemaakt voor de kwaliteit van mijn leven dat ik er les in ben gaan geven. Want ik dacht: iedereen kan hier van profiteren!  Toen kwam Steven in mijn leven, die MS heeft, en ontdekte ik twee dingen: dat je yoga specifiek voor MS in kunt zetten. Ongeacht symptomen of beperking. En dat yoga net zo goed werkt via internet als in het echt, face-to-face.

Hoe geweldig zou het zijn als ik een manier vond om, wereldwijd, mensen met MS kennis te laten maken met de voordelen van yoga?

Ik dacht: als Steven hier baat bij heeft kan iedereen met MS baat hebben bij yoga.

In mijn vorige blog schreef ik over mijn droom om wereldwijd zoveel mogelijk mensen met MS te helpen om zichzelf te helpen om een zo’n stralend, gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden. Misschien een wat klungelige zin, maar ik hoop dat je de strekking mee krijgt. Want ik geloof dat intens gelukkig en voluit stralend leven ons geboorterecht is!

In de zomer van 2018 besloot ik niet langer te dromen maar in actie te komen en mijn droom waar te maken. Dat bleek een avontuur dat meer weg had van een hindernissen baan dan een makkelijk begaanbaar pad.

Naast alle praktische obstakels die ik tegen kwam waren er de bezwaren van anderen. Mensen die mijn idee wel leuk vonden. Maar zou je daar wel aan beginnen? Is dat wel verstandig? Wat als je er geen droog brood mee kunt verdienen? En wie zit daar nou op te wachten? Er is al zoveel yoga. Solliciteer nou maar op een baan, dan kun je dit toch in je vrije tijd doen? Als het niks wordt, dan heb je in ieder geval een dak boven je hoofd.

Soms raakte ik daardoor ontmoedigd. Waar was ik aan begonnen? Wie was ik om te denken dat iemand hier op zat te wachten? En ze hadden deels gelijk….yoga video’s waren er te over. Maar…

Nergens vond ik yoga die echt toegespitst is op MS. Ook al stond er onder de video van wel.

Het tempo lag hoog. De overgangen waren abrupt en de houdingen ingewikkeld. Of ze vergden een lenigheid en balans waar de gemiddelde mens van in de stress zou schieten. 

Er is weinig dat meer frustreert dan jezelf in een pose wringen (inmiddels vloekend en tierend…want je krijgt het gewoon niet voor elkaar), terwijl de yogadocent, breed lachend, al drie poses verder is.

Laat staan dat je daar aan wilt beginnen wanneer je te maken hebt met extreme vermoeidheid, stijfheid, evenwichtsproblemen, tintelingen, slecht zicht, concentratieproblemen, incontinentie of ledematen die simpelweg weigeren mee te werken. 

Ik wilde iets maken dat voor iedereen toegankelijk is.

Het allerbelangrijkste in yoga is ontspanning. Pas dan ga je het effect van houdingen echt voelen. En dus is het belangrijk om het tempo naar beneden te brengen. Om de tijd te nemen om in een houding te komen. Dat is net zo belangrijk als de houding zelf.

En om daarbij de adem vooral niet te vergeten. Want wanneer dingen moeizaam gaan houden we vaak onze adem in. En dat werkt averechts. Dat creëert meer spanning in plaats van ontspanning.

Ik wilde iets maken dat voor iedereen met MS toegankelijk is. Misschien dat, dat uiteindelijk meerdere programma’s moesten worden. Maar ik wilde beginnen bij de basis: alles dat liggend of zittend gedaan kan worden. Met verschillende mogelijkheden per houding, zodat iedereen er profijt van kan hebben. 

En niet een uur achter elkaar, maar in kleine brokjes. Want juist wanneer MS opspeelt of wanneer je erg moe bent kan yoga helpen. Maar een uur (wat de gemiddelde duur van een yoga groepsles is), is dan veel te lang.

Tuurlijk waren er momenten dat ik twijfelde. Dat ik het niet meer zag zitten. Dat ik het gevoel had oneindig voort te modderen zonder resultaat. Waarin ik me afvroeg of er ooit iets tastbaars uit voort zou komen. Maar toch ging ik door. Omdat ik zelf ervaar wat yoga voor mij doet. Omdat ik zie hoe het Steven’s leven verrijkt heeft. En omdat yoga een middel is waarmee je zelf iets kunt doen om je beter te voelen. In ieder opzicht. En dat gun ik iedereen!

Het opnemen van het geluid voor de yogavideo’s en meditaties is alleen wel een ware klucht geworden. Ik denk dat ik iedere fout op dat gebied wel gemaakt heb :-). Het had veel tijd gescheeld als ik niet had geprobeerd om zelf het wiel uit te vinden. Maar ja, eigenwijs. En daar heb ik ook veel van geleerd.

Morgen ga ik naar de geluidsstudio om het, hopelijk (eindelijk! :-)) het geluid op te nemen dat in het programma komt. Mijn streven is om het hele programma vòòr Wereld MS dag klaar te hebben. Duimen jullie met mij mee dat, dat lukt?

Ik hou jullie op de hoogte :-)!

***

Waar droom jij van? Wat zou jij heel graag in de wereld willen zetten? Willen doen of beleven? Ga er voor! Zet de eerste stap. En dan de volgende. Misschien ga je in slakkengang vooruit maar ieder ding dat je doet om je droom uit te laten komen, brengt je daar dichter bij. Laat je vooral niet tegen houden door de ‘nee’ zeggers. Misschien kom je uiteindelijk niet uit bij je droomdoel. Maar misschien wel bij iets veel mooiers. Feit is: als je niets doet weet je zeker dat je droom altijd dat zal blijven; een droom.

Just take one step at a time and don’t give up! (Oh ja…en wees onderweg daar naar toe vooral lief voor jezelf!)

Liefs,

Ilse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Anderen vonden het volgende ook interessant:

17 aug
Yoga Online MS
Blog
Wanneer jij MS hebt voel je precies wat dat met je doet en merk jij waar je tegen aan loopt.  In […]
1 mrt
Yoga Online MS
Blog
Wanneer je MS hebt maakt het dan een verschil hoe je leeft, voor hoe je, je voelt? Zijn er leefregels voor […]
26 jul
Yoga Online MS
Geen categorie
MS kan zorgen voor erectieproblemen. Het is een onderwerp dat gevoelig ligt. Bij patiënten maar ook bij behandelaars. Ik sprak […]