Spieren hebben geheugen, gebruik ze vaak!

Spiergeheugen

Spiergeheugen

Spieren hebben geheugen. Hoe regelmatiger je ze gebruikt hoe beter ze functioneren. En dat hoeft helemaal niet lang achtereen te zijn. Regelmaat is belangrijker om het spiergeheugen te activeren, dan duur. Drie keer per dag 10 seconden bewegen heeft meer effect dan een keer per week 4 minuten achter elkaar. 

Misschien lijkt 10 seconden kort, en misschien is het dat ook, maar het is een mega vooruitgang wanneer je daarvoor helemaal niets deed. 

Wat betekent dit in de praktijk?

Steven heeft MS en hierdoor is zijn evenwicht aan gort en functioneren zijn benen niet meer zoals voorheen. Daarnaast is hij snel heel erg moe. Alles dat hij doet, of hij nu stil zit en een boek leest of eten kookt, kost enorm veel energie. Gelukkig voor hem heeft de MS zijn concentratie en heldere geest niet aangetast, lezen kost, op zich, geen moeite. Maar eten koken duurt veel langer dan normaal. Omdat hij dit zittend in zijn scootmobiel moet doet en hij zich op iedere handeling moet concentreren. Twee dingen tegelijk doen is uitgesloten. 

Toen ik Steven leerde kennen liep hij nog veel. Wel met ondersteuning van een rollator, voor zijn evenwicht. Afgelopen jaar liep hij nauwelijks meer en ik vroeg hem waarom. 

Spiergeheugen verdwijnt snel als je, je spieren niet gebruikt.

Hij zei dat zijn beenspieren een tijd lang heel zwak waren en hij soms nauwelijks van zijn bed in de scooter kon komen. En misschien was het deels ook gemakzucht. Iets doen, zoals eten koken, koste al zoveel concentratie. Als hij dat ook nog zou moeten combineren met lopen, dan kreeg hij helemaal niets meer gedaan op een dag.

Ik stelde voor om lopen onderdeel te maken van de yoga die we samen doen en dat vond hij een goed idee. Op een yoga manier bewegen betekent dat je bewust door spanning en weerstand heen ademt en met iedere uitadem overbodige spanning los laat. 

Op dag één kwam Steven op deze manier omhoog uit zijn scootmobiel en liep hij, met behulp van zijn walker, een pas of tien door de kamer. Diezelfde avond merkte hij al een verschil. Zijn benen functioneerden beter en hij had meer energie. Daar werd hij zo enthousiast van dat hij zelf nog een rondje liep.

De volgende dag liep hij vijftien passen. En na die tijd deed hij een achterover buiging op het bed, met zijn voeten op de vloer (zie foto hier onder). Deze houding zorgt voor meer flexibiliteit in liezen, heupen en eigenlijk alle spieren aan de voorkant van het lichaam. Waardoor het makkelijker wordt om het bekken naar voren te kantelen en de benen te strekken wanneer je staat en loopt. Ook als staan en lopen niet (meer) gaat, is deze houding een aanrader. Om buik, liezen, heupen en benen soepel en ontspannen te houding. En het zorgt voor een vrijere doorstroom van energie en een beter functioneren van organen.

Spiergeheugen 2

Omdat Steven direct de voordelen van meer bewegen ervoer, motiveerde hem dat om door te gaan en nu loopt hij iedere dag een paar keer. Uitgezonderd de enkele dag dat hij zich echt heel slecht voelt. De regelmaat waarmee hij nu weer beweegt houdt zijn spiergeheugen niet alleen op pijl, maar het effect stapelt zich op.

In Steven’s geval gaat het om het verminderd gebruik van zijn benen, maar het principe van regelmatig bewegen, om je spiergeheugen op pijl te houden, kun je toepassen op alle spieren van het bewegingsapparaat.

Wanneer bepaalde bewegingen tijdens dagelijkse bezigheden te veel moeite kosten, zoals staan en lopen, maak van lopen dan een aparte activiteit. Dan hoef je, je aandacht niet te verdelen. En alles dat je met volledige, onverdeelde aandacht doet is bovendien effectiever.  

Wat zijn de voordelen van regelmatig bewegen?

  1. Je lichaam wordt flexibeler.
  2. De spieren die je gebruikt doen het beter wanneer je ze regelmatig gebruikt. En je traint eveneens de zenuwen die verbonden zijn met die spieren.
  3. Je ontwikkelt spierkracht 
  4. Het klinkt misschien gek maar door te bewegen en je spieren sterker te maken, ontwikkel je ook mentale kracht. Je voelt je weerbaarder en krijgt meer zin in dingen.
  5. Hoewel de beweging misschien energie kost, zorgt beweging er ook voor dat je energie gaat stromen en daardoor levert het je uiteindelijk vaak meer energie op dan het je kost.

Train je spiergeheugen, blijf bewegen! Vooral wanneer bepaalde bewegingen moeizaam gaan. Of dat nu om armen, benen of romp gaat. Liever kort en vaak bewegen, dan heel soms , lang achter elkaar. En wanneer het niet meer lukt om zelf een beweging te maken, misschien is er iemand die je daarbij kan helpen?

Bij alles dat je meer gaat doen dan je deed: begin klein, kort van duur. En bouw het van daaruit langzaam uit. Dat voorkomt niet alleen dat je te veel doet (en daar, daarna de prijs voor betaalt), maar het vergroot ook de kans dat je het blijft doen, dat het een gewoonte wordt. En daar heb je uiteindelijk, lange termijn , de meeste profijt van.

Was bovenstaande informatie nuttig? Misschien heb je dan ook wat aan: MS en lopen en MS en beweging; oefeningen.

Succes!

Liefs,

Ilse

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *