MS en extreem moe en nu?

Extreem moe en nu?

Als er iets is waar bijna iedere MS patiënt last van heeft dan is het wel extreem moe zijn. Is er een oefening die helpt tegen vermoeidheid? Zelfs als je bekaf bent en echt niet meer kan?

Rust nemen en slapen is de eerste remedie waar je aan denkt als je moe bent. Maar soms is slaap ver te zoeken, zelfs als je heel erg moe bent.

Is er iets dat helpt? Iets dat jij zelf kunt ‘doen’ (zonder veel te doen) dat helpt? Ja! Er is een oefening waardoor je – soms al binnen enkele minuten- een verschil voelt Waardoor je, je minder moe voelt. Zowel in je lichaam als in je hoofd. De oefening, of beter gezegd houding, die helpt tegen vermoeidheid is de omgekeerde houding. 

Maar wat is een omgekeerde houding eigenlijk?

Misschien ken je het fenomeen dat je benen heel moe worden als je lang staat. Als je dit kent, uit eigen ervaring (nu of uit het verleden) dan heb je waarschijnlijk zelf al eens een ‘omgekeerde’ houding gedaan. Want ons lichaam laat ons vaak precies weten wat het nodig heeft. En meestal geven we daar, bewust of onbewust, gehoor aan. 

De omgekeerde houding die je waarschijnlijk al eens gedaan hebt is deze: je benen omhoog. Waarbij je benen rusten op een stapel kussen of een stoel voor je. Of misschien heb je, je benen wel helemaal omhoog gedaan, de lucht in. Met je voeten wapperend in de lucht of steunend tegen een muur. 

Omgekeerde houdingen vormen een onderdeel van yoga. En ze helpen niet alleen als je moe bent. 

Een omgekeerde houding is iedere houding waarbij je benen (en bij voorkeur je heupen) hoger liggen dan de rest van je bovenlichaam en hoofd. Omgekeerde houdingen helpen tegen vermoeidheid. Ze zijn goed voor hart en bloedvaten. En ze herstellen de balans van de meeste stofjes in het bloed. 

Veel kinderen doen vaak omgekeerde houdingen. Ze hangen op hun kop aan klimrekken. Doen radslagen en de handstand. Ze maken koprollen en soms staan ze zelfs op hun hoofd. Dat laatste vergt voorzichtigheid omdat het zwaar is voor de nek.

In India zeggen ze wel dat ‘alles dat je op de kop doet je jonger maakt en alles dat je op je voeten doet je ouder maakt’. Nu raad ik je niet aan op je handen te gaan lopen of letterlijk op je hoofd te gaan staan. Niet zozeer omdat het een hele toer is of, gezien MS, waarschijnlijk überhaupt geen optie. Maar omdat de kans op blessures enorm groot is. En er is, naar mijn idee, geen extra voordeel ten opzichte van andere omgekeerde houdingen. 

Een oefening als je (extreem) moe bent je makkelijk zelf, thuis, kunt doen.

Om zelf te proberen, zou ik met de simpelste omgekeerde houding beginnen en van daaruit uitbreiden, mocht je meer willen. Probeer uit wat bij jouw lichaam past. Waar jouw lichaam zich goed bij voelt op dit moment. Want dat is zeker niet altijd hetzelfde. 

Heb je moeite om in de houding te komen? Misschien is er iemand die je kan helpen? Of je kunt het samen doen 🙂 als dat gezelliger is?

Wat belangrijk is in deze houding: ontspanning. Het eerste dat hierin helpt is je ogen te sluiten (en een eventuele bril af te zetten). En je dan gewoon over te geven aan de houding. Want je hoeft niets te doen. Het is de zwaartekracht die het werk voor je doet!

Varianten:

Optie 1: Leg je onderbenen op een stapel kussens. Dit kan op bed, op de bank of liggend op de grond.

Optie 2: Leg je onderbenen op een stoel of kruk voor je, als je zit. Bij voorkeur liggen je onderbenen dan iets hoger dan je heupen.

Optie 3: Strek je benen omhoog uit (voor zover ze dat toelaten) en laat je voeten tegen de muur of een ander verticaal oppervlak rusten. Dit kan terwijl je op bed, een bank of de vloer ligt. Leg een kussen onder je billen om het effect van de houding te versterken. Maar alleen als jouw lichaam zich daar goed bij voelt!

Hoe lang doe ik een omgekeerde houding?

Je kunt een omgekeerde houding een paar minuten doen tot een half uur. Maar dat laatste is te lang als je net begint en je benen echt loodrecht omhoog laat wijzen. Bij vijf tot tien minuten zul je al een heel verschil merken. En je benen laten je vanzelf weten wanneer ze er genoeg van hebben. Luister daar vooral goed naar!

Mocht het de eerste keer zijn dat je jouw benen loodrecht omhoog brengt en je merkt dat het heel veel spanning oplevert of zorgt voor spierspasmen, buig je benen dan gewoon en strek ze weer uit wanneer je daar aan toe bent. Of kies voor een makkelijker variant.

Dit is wat mij betreft de meest effectieve oefening tegen vermoeidheid die je makkelijk zelf, thuis kunt doen. Ik hoop dat je er wat aan hebt! En vertel het voort :-), hoe meer mensen hier baat bij hebben, hoe beter!

Meer tips tegen (extreme) vermoeidheid lees je hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *